Zacapa – rumy zrající nad mraky

Rumy Zacapa patří k jedněm z nejoblíbenějších na světě. Pokud jste se s jejich příběhem ještě nesetkali, po přečtení našeho článku pravděpodobně pochopíte, proč tomu tak je. Každý krok jejich výroby totiž zahrnuje unikátní a originální postupy či suroviny, které dávají vzniknout těmto prémiovým guatemalským skvostům.

Značka Zacapa byla v Guatemale založena v roce 1976, kdy byly tyto rumy poprvé představeny ku příležitosti oslavení 100. výročí od založení stejnojmenného města. Za recepturou a výrobou prvních rumů stál doktor a chemik Alejandro Burgaleta. Dnes jejich výroba spadá pod společnost Industrias Licoreras de Guatemala. To hlavní kouzlo se ovšem odehrává v Guatemalských horách.

Tajné ingredience rumů Zacapa? Panenský třtinový sirup a ananasové kvasinky

Vše začíná cukrovou třtinou, která je díky příznivé kombinaci mikroklima, půdy a teploty považována za jednu z nejlepších na světě. Aby si z její kvality a bohaté sladkosti odnesly rumy Zacapa (a jejich milovníci) co nejvíce, vyrábí se z fermentovaného panenského sirupu a nikoliv z melasy, jak je u karibských rumů běžnější. V Guatemale je totiž za to pravé umění považován pouze rum vyrobený právě z panenského sirupu. Jen pro srovnání, panenský sirup je primárním produktem zpracované třtiny a obsahuje přes 70 % cukru, naproti tomu zbytkový produkt melasa má okolo 50 % cukru.

Jakmile dojde na kvašení, i v tomto případě se Zacapa může pyšnit nevšedním unikátem. Palírna si kultivuje vlastní kmen kvasinek, které získává z ananasu (Saccharomyces cerevisiae). Tyto kvasinky vyžadují delší proces kvašení a dodávají rumům Zacapa jejich specifické aroma.

Dům nad mraky aneb Pomalé zrání ve třech typech sudů

Pokud byste se někdy chtěli na vlastní oči pokochat tím, jak rumy Zacapa zrají, museli byste se vydat do Guatemalských hor. Konkrétně do nadmořské výšky 2333 m n. m., kde leží místo poeticky zvané "The House Above the Clouds" neboli "dům nad oblaky". Jedná se o jedno z nejvýše položených míst na světě, kde rumy zrají. Nižší průměrná teplota (kolem 16 °C) zpomaluje celý proces zrání a řidší vzduch spolu s nižším atmosférickým tlakem zintenzivňují pronikání chutí a aromat ze dřeva sudů do rumu. Což je nesmírně důležité, neboť rumy Zacapa zrají systémem solera celkem ve třech typech sudů z bílého dubu – po robustních amerických whiskey, jemném sherry a po exkluzivních vínech značky Pedro Ximenez.

Každá kapka tmavéhu rumu Zacapa postupně prochází v několika fázích každým typem sudu a během dlouhého procesu zrání, které u rumů této značky trvá 5 až 25 let, se obohacuje o jejich různorodé chutě a vůně.

Zacapa rumy, Guatemala, Lorena Vásquezová

 

Za vším hledej ženu! U rumů Zacapa je tou nejdůležitější osobou

Na celý proces potom dohlíží "master blender" Lorena Vásquezová - jedna z mála žen na světě, které dosáhly této pozice. A jak ona sama říká, pití rumu Zacapa je jako setkání se starým přítelem. Je přátelský i komplikovaný, sofistikovaný a komplexní a vždy nabízí něco nového k objevování.

Pro zajímavost na závěr ještě prozradíme, že rum Zacapa vyhrál na mezinárodním rumovém festivalu (International Rum Festival) první místo v kategorii prémiových rumů 4 roky za sebou v řadě (1998 – 2001) a byl prvním rumem, který si vysloužil místo v mezinárodní rumové síni slávy (International Rum Festival's Hall of Fame). 

 

Užitečné odkazy z článku: Zacapa, Guatemala, Tmavé rumyKaribské rumy