Destiláty a likéry

V kategorii destilátů a likérů sdružujeme kromě rumů, whisek a vodek převážnou většinu ostatních alkoholických nápojů z naší nabídky. Naleznete zde zejména bohatý výběr likérů, ginů, tequily, koňaků a pestrou škálu koktejlových bitterů. 

Destiláty a likéry Počet produktů: 336

Podkategorie

  • Akční nabídky
  • Dárková balení
  • A-Z značek destilátů
  • Koňak

    Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC. Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909). Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires – v pořadí snižující se hodnocení. Hrozny z jednotlivých apelací je povoleno mezi sebou míchat. Pokud jsou použité hrozny vypěstovány pouze v apelaci Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc je možno koňak na etiketě označit jako Première cru du Cognac.

  • Tequila

    Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve.V Mexiku se Tequila nepodává s pomerančem a skořicí, jak jsme zvyklí, protože jde jen o komerční tah výrobců Zlatých tequil pro trhy, jako je Evropa. Tímto rituálem se často zastírá nekvalita. Vysoce kvalitní Blanco tequila ze 100% agáve se obvykle vychutnává po malých doušcích.

  • Gin

    Gin je většinou čirá nestařená obilná tekutina s výraznou jalovcovou chutí. Bývá považován za originální anglickou pálenku, přestože má svůj původ v Nizozemsku. Kromě jalovce získává gin svou typickou příchuť přídavkem dalších druhů bylinek a koření, tzv. "botanicals". Kvalitní gin běžně obsahuje šest až patnáct druhů koření a bylin. Kromě jalovce se jedná citrusové kůry, koriandr, lékořici, anýz, anděliku, skořici, zázvor, mandle aj. Rozděluje se do 3 kategorií London dry gin, Plymouth gin a Old Tom Gin.

  • Likéry

    Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit. To odkazuje na rozpouštění chuťových složek v alkoholu při přípravě likéru. Svět likérů je pestrý co do barev, tak co do způsobů, jimiž se vyrábějí a co do chutí. Likéry většinou nejsou stařené po dlouhou dobu, ale mohou při výrobě nějakou dobu „stát“, aby se jejich složky správně spojily. Výroba likérů počala před staletími, kdy se oddělily od bylinkářské medicíny, často připravované mnichy, tak jako Chartreuse či Benediktýnka. V Itálii byly likéry vyráběny již v 13. století.

  • Armagnac

    Armaňak je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarším na světě) vinným destilátem (brandy) příbuzným koňaku. Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí. Armaňak je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací. Zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63%. Tuto brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu do celé Francie. Brzy se tak stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jednou z nejlepších brandy na světě. Armaňak je unikátní pěti faktory - podnebím, půdou, odrůdami vína, destilačním procesem a zráním.

  • Ovocné destiláty

    Máte-li rádi ostrou a zároveň jemnou a lahodnou chuť, vyzkoušejte ovocné destiláty. Ovocné destiláty Vás příjemně zahřejí a zpříjemní Vám chvíle s rodinou či přáteli. Ovocné destiláty jsou vedle vína typickým alkoholickým nápojem a mají charakteristickou chuť i vůni. Výroba ovocných destilátů je složitý a dlouhý proces, ovšem výsledný produkt je ohromující. Vyzkoušejte některý z ovocných destilátů, ať už slivovici nebo pálenky máslové hrušky odrůdy Williams, také Vy. Spokojenost je zaručena !

  • Brandy

    Již v dávných dobách se víno destilovalo na vinnou pálenku, tzv. vínovici. Důvody jsou pravděpodobně dva. První z nich je vyšší trvanlivost pálenky, což ocenili především obchodníci na svých dlouhých cestách a mořeplavci obecně. Druhým důvodem pak byly pravděpodobně daně. Ty se totiž dříve stanovovaly podle objemu nápoje a ten byl u destilované pálenky zákonitě menší než u vína. Vinná pálenka se pak měla opět naředit vodou. Konzumenti však brzy zjistili, že vinná pálenka uložená v sudech po sherry uzraje a chutná mnohem lépe. A tak skoro náhodou vznikla brandy. To se psalo 12. století. Etymologii slova brandy bychom našli v holandském výrazu brandewijn, které by se dalo přeložit jako ohnivé víno.

  • Calvados

    Calvados je druh brandy, pálenka z jablek z francouzského regionu Dolní Normandie. Tato jablečná pálenka dostala název podle španělské válečné lodi, která se jmenovala El Calvador. Tato fregata španělské Armady ztroskotala roku 1588 na francouzském skalnatém pobřeží a z El Calvador se rázem stalo Calvados. Nejdříve se tak říkalo skále, na které loď skončila, pak celému pobřeží a posléze celé oblasti. Nakonec tento název převzala i místní jablečná pálenka. Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Podle francouzských zákonů musí nejméně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva.

  • Vermut

    Je kategorie destilátů s největší proměnlivostí ve výrobě, a rozmanitostí chutí. O původu vermutů vedou mezi sebou spor znalci Itálie a Francie, kde si poprvé místní labužníci dávali okořeněné, fortifikované víno. O původu názvu je však jasno, tomuto druhu nápoje ho dal pelyněk pravý, jemuž Němci říkají Wermut nebo také Wermutkraut a Angličané wormwood. Dále se používají nejrůznější druhy koření jako je skořice, hřebíček, yzop lékařský, chmel otáčivý, fenikl, kardamon aj. Vermut se dnes používá hlavně v koktejlech včetně Martini slavného agenta Jamese Bonda. Podává se na ledu.

  • Sotol

    Sotol se destiluje z rostliny známé jako Desert Spoon (španělsky sotol). Roste převážně v severním mexiku, Novém Mexixu, západním Texasu a texaské vrchovině, zraje nejméně 15 let a přináší pouze jednu lahev na jednu rostlinu. Vyrábí se podobným způsobem jako mezcal nebo tequila. 

  • Mezcal

    Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spousty chutí při výrobě tohoto destilátu. 12 let trvá než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 80 kg) a může se použít k výrobě mezcalu. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve, které se rozpůlí, vaří, peče a následně drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55 % alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká mladý mezcal nebo blanco. Letitý mezcal vznikne uchováváním v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď mezcal reposado (0,5–1,5 roku) nebo mezcal anějo (2–8 let).

  • Pisco

    Pisco je destilát vyráběný v Peru a Chile z vinných hroznů aromatických odrůd. Destiluje se v měděných nádobách pouze jednou a zásadně se neředí vodou, výsledný obsah alkoholu je podle normy 38-48 %.

  • Absinth

    Je velmi silný nápoj, který se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu tzv. svatá trojice. To je nutný základ, můžou se přidávat i jiné byliny. Traduje se, že absinth má halucinogenní účinky, údajně díky thujonu, látce která se získává macerací pelyňku. Tento mýtus byl ale později vyvrácen. I přesto byl i dlouho poté v některých zemích zakázán. Dnes se ale vrací jeho dřívější sláva. Díky vysokému obsahu alkoholu se absinth doporučuje pít v poměru 1:2 až 1:4 s vodou a kostkou ledu. 

  • Aquavite

    Je velmi oblíbený ve Skandinávských zemích, odkud také pochází. Jedná se o nápoj destilovaný z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají byliny a koření. Dominantní a nejdůležitější je kmín. Přidává se i kopr, badyán, fenykl, anýz, hřebíček atd. Má zlatavou barvu, díky zrání v sudech převážně po portském a sherry víně. Opět platí že čím starší, tím ušlechtilejší a starší destilát. 

  • Cachaca

    Je brazilský národní nápoj, který je přirovnávaný k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina, má velmi ovocné aroma. Ta nejkvalitnější se nechává zrát v sudech. Nejčastěji se používá do koktejlu Caipirinha, což je další brazilská pýcha. 

  • Grappa

    Grappa je pálenka italského původu z vína nebo z matoliny. Obsah alkoholu se zpravidla pohybuje mezi 37,5 - 60 %. Chuť může být pokaždé jiná. Stejně jako u samotného vína záleží na odrůdě, místě pěstování i teplotě při které víno zrálo.

  • Jenever

    Jenever neboli "Holandský gin" je v podstatě gin vyráběný původní recepturou ze 17. století. Od standardního ginu se odlišuje především svou chutí a také barvou. Jalovcové aroma jeneveru ustupuje do pozadí a dominují ostatní bylinné přísady. Od roku 2008 platí pravidlo, že jako jenever se může označovat pouze takový alkoholický nápoj, který splňuje výrobní postup jeneveru a vyrábí se v Nizozemsku, Belgii, ve francouzských oblastech 59 (Nord) a 62 (Pas-de-Calais) nebo v Německých spolkových zemích Severní Porýní–Vestfálsko a Dolní Sasko.

  • Korn

    Je čistý obilný destilát, který se vyrábí jen v německu. Má přísné regule na výrobu, jako pramenitá voda a obilí nejvyšší jakosti. Používá se ječmen a žito. Oves a pohanka již minimálně. Rozdíl mezi korn a vodkou je v destilaci a filtraci, ta není tak přísná, právě proto aby vynikla chuť destilátu. 

  • Aperitiv

    Aperitiv se podává přibližně 20 minut před začátkem jídla. Zpříjemňuje čekání na pokrm, vyvolává větší chuť na jídlo. Jde také o společenskou událost. Podává se nejčastěji 1dcl ve skleničkách s drobným plátkem citrónu. Nejvíce je tento zvyk rozšířený v Itálii, tam se také aperitivy zrodily. 

  • Bittery

    Bittery jsou hořké lihoviny, ke kterým též patří hořké vinné aperitivy či hořké likéry, jako jsou kořenové a bylinné pálenky. Všechny bittery tak mají společnou hořkou chuť a příznivě působí na žaludek. Tyto alkoholické nápoje jsou založeny na aromatických látkách, jako jsou byliny, semena, kořeny, kůra, dřevo či koření. Bittery mají svůj původ v lékařství. Původně byly lékárníky vyráběny, jako prostředky na zmírnění zažívacích potíží a až poté se staly součástí nápojové kultury. Velice oblíbené jsou barmany, kteří používají bittery k míchání nápojů.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Ročník
Druh rumu
Druh whisky
Druh vodky
Příchuť
Typ sudu
Druh ginu
Druh koňaku
Druh likéru
Druh tequily
Zobrazeno 1 – 20 z 336 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 336 položek
Zobrazit produktů na stránku