Světová whisky

V kategorii světových whisky sdružujeme whisky z celého světa kromě tří nejznámějších zemí - Skotska, Irska a USA. Vybírat zde můžete z pestré škály rozličných whisky především z Japonska, Kanady, Taiwanu či Německa. Mezi nejznámější značky zde patří whisky Nikka, Kavalan, Zuidam či Slyrs.

Světová whisky Počet produktů: 21

Podkategorie

  • Austrálie

    Australská whisky zažívá v posledních letech renesanci. Od roku 1992 až dodnes se zde vybudovalo více než dvacet větších či menších palíren a to zejména v oblasti Tasmánie. Tam mají všechno, co je k dobré whisky potřeba: vodu, ječmen a dokonce i rašelinu (i když rozdílnou od té skotské). Většina výroby se v Austrálii soustředí na single malt whisky.

  • Česká republika

    Když se řekne whisky, vybaví se každému Skotsko a možná USA a Irsko. Málokdo však ví, že tento ušlechtilý nápoj se vyrábí i u nás. České whisky se nejčastěji vyrábějí ze sladového ječmene a využívají toho, že Česko je zemí ovocných pálenek - některé se nechávají zcela jedinečně zrát i v sudech po slivovici či jablkovici. Mezi nejznámější české whisky patří Gold Cock, která v roce 2016 získala od prestižního whisky guru Jima Murrayeho hodnocení 97 ze 100. Další velmi známou českou whisky je Hammer Head, která má nezapomenutelnou historii a je jen velmi těžko k sehnání.

  • Indie

    Indové jsou zdánlivou velmocí v konzumaci whisky. Podle posledních statistik spotřeby jim dokonce patří první příčka. Potíž je v tom, že spousta lokálních palíren vyrábí whisky z melasy (ano, ze stejné melasy, ze které se vyrábí rum!), a proto je EU neuznává jako skutečnou whisky. Jsou zde ale i výjimky, mezi něž patří palírna Amrut, kde vyrábí klasické single malty, ročníkové i kouřové whisky. Díky tropickému podnebí zrají indické whisky mnohem rychleji než ty evropské a "andělský podíl" zde dosahuje až 12% ročně oproti standardním 2%. V Indii se proto soustředí na výrobu mladších whisky, protože ceny starších by byly astronomické. Indické whisky dosahují velmi vysoké kvality a jsou uznávané mezi odborníky.

  • Japonsko

    Japonská whisky nemá na trhu nijak dlouhou tradici. První komerčně vyráběnou japonskou whisky představila palírna Yamazaki až v roce 1924. I přes velmi krátkou historii výroby se Japoncům podařilo dohnat konkurenci a začít vyrábět velmi kvalitní whisky, často za použití sladového ječmene a převzatého know-how ze Skotska. Nabídka japonských whisky zahrnuje kompletní paletu chutí od precizně jemných, po drsné kouřové, od single maltů po míchané. Osobitost, jemnost a harmonie, to jsou poznávací znaky japonské whisky.

  • Kanada

    Kanadská whisky se vyrábí převážně ze žita a to díky tomu, že žito je nejméně choulostivé a v Kanadě se mu dařilo. Většina z kanadské produkce jsou blendované whisky a mají jemnější chuť než bourbony. Mají nezaměnitelnou chuť plnou ovoce, pepře, karamelu a skořice. Svoji největší slávu získala whisky za prohibice v USA, díky tomu se i řeka Detroit která je mezi Kanadou a USA nazývá 'řeka chlastu'. 

  • Německo

    Německá produkce whisky je zatím na začátku, ale i tak se může pyšnit dobře přijatými lahvemi, zvláště ty z bavorské produkce Slyrs.

  • Nizozemsko

    S historií ponořenou do výrobu ginu, geneveru a brandy je až s podivem, že whisky v Nizozemí nemá zatím vybudovanou tradici. Holandská whisky obsahuje některé vynikající verze od výrobce Zuidam - Millstone, od rye whisky až po ty stařené v americkém a francouzském dubu. 

  • Švédsko

    Švédsko má malou produkci whisky, nejznámější palírna Hven, která se nachází na malém ostrově mezi Dánskem a Švédskem, nebo Macmyra, která se tváří jako veterán i když je to poměrně mladá palírna. Je to whisky se zřetelně skandinávským přístupem i díky terénu a poměru od pobřeží k pevnině. Kouř získává z kombinace rašeliny a jalovce a whisky dozrává v sudech ze švédského dubu. 

  • Taiwan

    Pokud chcete poznat exotiku, sáhněte po whisky z Taiwanu. Je až překvapující, že jejich whisky dosahuje velmi vysokých kvalit. Jim Murray ocenil whisky z Taiwanu velmi vysoko. Na Taiwanu je whisky velice oblíbená a tak v roce 2008 byla uvolněna do oběhu první whisky Kavalan inspirovaná právě vzrůstající spotřebou v zemi. Od té doby přichází stále s novinkami, díky tropickému klimatu, použití různých druhů sudu je opravdu z čeho vybírat.

  • Wales

    Whisky byla ve Walesu destilována již od středověku, ale výroba se postupně utlumovala, až v 19. století zcela skončila. V devadesátých letech 20. století se o obrození velšské whisky pokusila palírna Penderyn, která ve Walesu otevřela první palírnu po více než 100 letech. Penderyn whisky se vyznačují širokou variabilitou a sladší chutí, vyráběji se kouřové i nekouřové a zrají v klasických sudech i sudech po fortifikovaných vínech. Nabídka velšských whisky je nad očekávání zajímavá.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Druh whisky
Typ sudu
Zobrazeno 1 – 20 z 21 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 21 položek
Zobrazit produktů na stránku