Russian Standard je v restauracích a barech nejběžněji asi ze všech vodek. Může za to její lidová cena a kvalita. Je vyráběna na základě výsledků práce slavného ruského vědce D. I. Mendělejeva z roku 1894. Tento otec periodické tabulky chemických prvků předsedal carské vládní radě zodpovědné za normu a recepturu pro výrobu kvalitní ruské vodky. Norma, známá pod názvem Ruskij Standart, nařizovala používání kvalitní pšenice a nejjemnější ledovcové vody, vícenásobnou destilaci a filtraci přes dřevěné uhlí, aby byly odstraněny nečistoty, ale stanovila i 40 % jako ideální objem alkoholu. Vodka byla uvedena na trh v roce 1998 ruským magnátem Roustamem Tarikem.
Russian Standard Original je velice jemný destilát s čistou, typicky ruskou chlebovou chutí. Filtrace se provádí skrze přírodní filtry z březového dřevěného uhlí. Tato vodka je připravována z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Destilace a lahvování vodky probíhá v Itálii.