Fortifikovaná vína

V češtině můžeme mluvit o vínech dolihovaných s přídavkem koncentrovaného alkoholu. Fortifikování vín se může provádět také koncentrovaným vinným moštem či některými aromaty, například bylinkami. Přírodní víno je poměrně citlivé a za nepříznivých podmínek se kazí a v dřívějších dobách se obtížně přepravovalo. Aby se znehodnocení zabránilo, bylo jej zapotřebí konzervovat. V době, kdy fortifikovaná vína vznikala (před několika stoletími) byl vlastně jediným vhodným konzervantem koncentrovaný alkohol. Do vín se začaly přidávat destiláty, což zvýšilo jejich trvanlivost. Pak nebyl problém, aby se na pomalých plachetnicích dovezla fortifikovaná vína bez újmy na kvalitě třeba do Indie či na Dálný východ. Koncentrovaný alkohol spolehlivě zlikvidoval ve víně kvasinky či bakterie a víno se nemohlo rozkvasit.

Fortifikovaná vína Počet produktů: 28

Podkategorie

  • Portská vína

    Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. Fortifikovaná vína v podobném stylu se vyrábějí i v zemích mimo Portugalsko, především v Austrálii, severní Africe, Kanadě, Indii, Argentině a USA. V rámci Evropské unie je ale označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty portugalské provenience.

  • Sherry vína

    Sherry je posílené víno vyráběné z bílých hroznů pěstovaných ve španělské Andalusii na území vymezeném trojúhelníkem mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto vymezení původu (Denominación de Origen, zkratka D. O.) vzniklo už v roce 1933 a bylo tak prvním oficiálním denominación (označením původu) vína ve Španělsku. Přesný název denominace je „Jerez-Xeres-Sherry“. Všechna vína označená těmito názvy tedy musí podle zákona pocházet z tohoto regionu. Charakteristickou chuť dodává sherry kombinace zdejšího klimatu, křídové půdy, která vstřebává slunce a zároveň zadržuje vlhkost, a dále speciální postup zrání – systém zvaný solera.

  • Madeira

    Víno madeira patří mezi exotická dezertní vína a je unikátní nejen chutí a geografickým původem z ostrova Madeira, ale i způsobem výroby. Počátek produkce madeiry spadá zřejmě do 17. století. Výrobní postup byl objeven náhodou – traduje se, že mořeplavci při cestě z Evropy doplňovali na ostrově Madeira také víno, které při průjezdu rovníkovými oblastmi bylo zahříváno až na 45 stupňů Celsia. Tím získalo po následném zchlazení unikátní chuťové vlastnosti. Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouhou, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen.

  • Malaga a Marsala

    Malaga je likérové víno nazvané podle španělského města Malaga. Vyrábí se z přezrálých hroznů, které se po sklizni ještě dosušují na slunci. Nedokvašený mošt se fortifikuje etanolem na cca 15 – 16% obj. a přidává se 1/3 zahuštěného moštu, který se zahušťuje v kotlích na otevřeném ohni, kvůli karamelovým tónům. Víno zraje v sudech systémem Solera. Malaga může být buď světlá (lacrima), červenožlutá (dorado) nebo tmavá (color).

    Marsala je sicilské likérové víno. vyrábí se podobnou metodou jako Malaga z odrůd Grillo, Cataratto, Inzolia, Damaschino. Vyrábí se v suché i sladké formě.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Ročník
Druh vína
Cukernatost vína
Typ sudu
Zobrazeno 1 – 20 z 28 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 28 položek
Zobrazit produktů na stránku