Irská whiskey

Irská whiskey, dříve nejpopulárnější alkoholický nápoj na světě, zažívá po propadu poptávky během 20. století v posledních letech velkolepé obrození. V roce 1890 se Irové pyšnili více než 30 palírnami whiskey, o století později jim zbyly pouze 3. Irská whiskey se od skotské liší v tom, že v irských sladovnách se nepoužívá rašelinový oheň k vysoušení sladu. Důsledkem toho jsou irské whiskey méně aromatické a zcela bez kouřového tónu. Původně byla irská whiskey vyráběna pouze destilováním sladu, před 150 lety se však kvůli vysokým daním začal u některých whiskey do sladu přimíchávat surový ječmen. Výsledkem je vznik specificky irského druhu whiskey "Single Pot Still Whiskey".

Irská whiskey Počet produktů: 36

Podkategorie

  • Blended Whiskey

    Irská míchaná "Blended" whiskey tvoří drtivou většinu irské produkce whiskey. Vyrábí se libovolnou kombinací sladových a obilných whisky, které zrály v dubových sudech alespoň tři roky. Tvorba míchaných whisky je extrémně náročným povoláním, které vyžaduje roky zkušeností, skvělou paměť a výbornou intuici. Nejznámějším zástupcem irské blendované whiskey je Jameson následovaný značkami Bushmills, Tullamore Dew, Powers a Paddy. Stylů irské míchané whiskey je mnoho a liší se i u produktů stejné palírny. Bushmills Original je jemná a rázná whiskey, zatímco Bushmills Black Bush je mnohem okázalejší.

  • Single Grain Whiskey

    Single grain whiskey se v Irsku vyrábí z ječmene, žita, pšenice a kukuřice. Její finální trh se omezuje jen na několik produktů, protože nejčastější využití single grainů je při tvorbě míchaných blended whiskey. Pro výrobu irských obilných whiskey se běžně volí kontinuální destilace, která je levnější a efektivnější než kotlíková destilace sladových whiskey. Známou obilnou whiskey je Teeling whiskey, která zraje v sudech, ve kterých dříve zrál Cabernet Sauvignon z Californie. 

  • Single Malt Whiskey

    Zákony pro výrobu irské single malt whiskey jsou v podstatě stejné jako ty skotské. Je nutné použít slad pouze z jedné palírny, destilovat v jedné dávce a nechat whisky zrát v dubových sudech alespoň 3 roky. I přes to, že pro irskou whiskey je typická čistá chuť bez rašelinového zakouření, najdeme i výjimku od Cooley Distillery, která přišla na trh se silně rašelinovou Connemara whiskey.

  • Single Pot Still Whiskey

    Jeden z nejzajímavějších druhů whisky vůbec - "Single pot still whiskey" vznikl v Irsku v 18. století ze zcela pragmatických důvodů - ze snahy ušetřit na daních. Původně byla irská whiskey vyráběna pouze destilováním sladu. Kvůli vysokým daním se však u některých whiskey do sladu začal přimíchávat surový ječmen. Spojení "Pot still" v názvu značí použití kotlíkové metody destilace a slůvko "Single", že se při výrobě používá ječmen z jediné palírny, stejně jako u single malt whiskey. Chuť single pot still whiskey bývá bohatá a více kořeněná. Mezi tradiční výrobce patří palírna Midleton. Hlavními produkty jsou Redbreast whiskey a Green Spot whiskey.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Druh whisky
Typ sudu
Zobrazeno 1 – 20 z 36 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 36 položek
Zobrazit produktů na stránku