Výroba žitné "Rye" whiskey byla historicky typická pro Severovýchod USA, zejména město Pittsburg. Po prohibici její obliba prudce upadla a do módy se vrátila až začátkem 21. století. Pravá americká rye whiskey obsahuje minimálně 51% žita a zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight". Oproti sladšímu a plnějšímu bourbonu má žitná whiskey kořeněnější chuť.
Sazerac Rye je pojmenována po kavárně v New Orleans, ve které se také zrodil stejnojmenný ikonický koktejl. Ve vůni této šestileté žitné whiskey je cítit hřebíček, vanilka, anýz a černý pepř. V chuti s mírným nádechem sladkosti vynikají jemné tóny koření a citrusů.
Koval Rye Whiskey 0,5L je další whiskey z Amerických států, které nabízí kromě legendárních značek i tuto menší palírnu. Vznikla v roce 2008 a od té doby vyrábí menší množství lihovin s důrazem na kvalitu a detail.
Bulleit Rye Whiskey 0,7L byl vyvinut v této podobě od roku 2004 a od roku 2011 je na trhu. Výsledek, který se destiluje v malých sériích a dlouho zraje v dubových sudech je tak vynikající, že v roce 2013 získal dvojí ocenění na Francisco Word Spirits Competetion.