Do kategorie tmavých rumů řadíme všechny rumy, které mají tmavou barvu, kromě specifických "Spiced" rumů. Naleznete zde skutečné tmavé "Dark" rumy, které svou tmavou barvu získaly přidáním výrazných přísad v průběhu výroby (zejména karamelu či vanilky), dále také zlaté "Gold" rumy, které tmavnou během kratšího zrání v sudu a v neposlední řadě také stařené "Aged" rumy, které své nádherné zbarvení získávají během dlouhých let zrání v sudech. Zlaté a zejména stařené rumy dosahují tak vysoké kvality, že se doporučují konzumovat samostatně bez jakýchkoliv dalších přísad.
Espero Extra Anejo XO je směsí velmi starých dominikánských rumů, které zrály minimálně 12 a 18 let systémem solera a historických, 6 až 12 let starých rumů z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guayany.
Ve vůni jsou cítit vanilkové tóny s náznaky karamelu. Chuť je plná pražených ořechů, skořice, ovoce a nového koření. V zakončení přechází rum Bumbu do mírné sladkosti.
Santos Dumont XO Elixir je vyráběn z panenské šťávy cukrové třtiny. Zrání probíhá nejprve ve vybraných sudech po bourbonu a následně v sudech po Sherry Pedro Ximenez. Přesně podle starého rodinného receptu.
Vzniká smícháním prémiového rumu Dos Maderas 5+5 PX s desetiletými rumy z Barbadosu a Guyany. Díky tomu se nejprve na patře rozvine suchá chuť 10tiletého karibského rumu, která pozvolna přechází v jemné sladké tóny po sherry Pedro Ximénez.
Plantation 20th Aniversary XO je v tuto chvíli jedním z nejlepších stařených rumů na světě a je dobře známý všem znalcům. Má velice jemnou a zároveň plnou chuť, která se skládá z tropického ovoce s náznaky vanilky, kokosu a citrusových plodů. Závěr rumu je sladký až medový.
Krásná barva mahagonového dřeva a nádherná lahev. Jeho aroma je plné tónů tropického ovoce, pražených ořechů a k chuti se přidává i čokoláda.
Ve vůni jsou cítit vanilkové tóny s náznaky karamelu. Chuť je plná pražených ořechů, skořice, ovoce a nového koření. V zakončení přechází rum Bumbu do mírné sladkosti.
Cubaney Elixir del Caribe je opravdu neobvyklý elixír. Jedná se o spojení vyzrálého 12letého rumu a sladkých hroznů odrůdy Pedro Ximénez. Kombinace obojího vytváří skutečně jedinečný chuťový zážitek.
Espero Creole Elixir je vynikající směs různých dominikánských rumů zrajících metodou solera 7-12 let. Poté se v rumu macerují hrozinky a sladká šťáva se vmíchává zpátky do rumu, který získává charakteristickou jemnou sladkou chuť.
Appleton Estate Reserve Blend 8yo stvořila Master Blender Joy Spence, a to při příležitosti připomenutí 250. výročí značky Appleton Estate. Rum zrál minimálně 8 let v tropickém podnebí Jamajky. Ve vůni je cítit kořeněné ovoce a dub, následovaný nádechem medu, vanilky, koření a pomerančové kůry.
Non Plus Ultra La Galante je pojmenován po Kolumbově lodi Santa Maria La Galante, kterou vedl, když objevil St. Croix a Západní Indii. Tato exkluzivní směs limitované edice je vyrobena naším mistrem destilátorem s těmi nejlepšími kapkami ze západní Indie a Střední Ameriky.
Plantation Barbados Grande Reserve se od ostatních rumů odlišuje tím, že po dozrání na Barbadosu se nechává uležet ve Francii v sudech po koňaku. Vyniká plnou chutí s tóny tropického ovoce. Jeho závěr je příjemný a nasládlý.
A.H. Riise XO Reseve je vyráběn ručním mícháním několika druhů rumů zrajících až 20 let, které mají nádherně zlatavou mahagonovou barvu. Vychutnejte si jedinečný rum z Karibiku se zcela výjimečnou, sytě ovocnou a bohatou chutí. Ucítíte tóny pomeranče, manga, papáji a vanilky.
Appleton Estate Rare Casks Jamaica 12yo je směs rumů, z nichž nejmladší zrál 12 let. Dlouhé zrání v tropickém klimatu dodává tomuto rumu mahagonovou barvu, výrazný dřevitý charakter a jemnou, plnou chuť. Jedná se o identický blend jako u jeho předchůdce Appleton Estate Rare Blend Jamaica 12yo.
Plantation 20th Aniversary XO je v tuto chvíli jedním z nejlepších stařených rumů na světě a je dobře známý všem znalcům. Má velice jemnou, ale plnou chuť tropického ovoce s náznaky vanilky, kokosu a citrusových plodů. Závěr je sladký až medový.
Rumový likér z Dominikánské republiky s příchutí kakaa je horkou novinkou od značky Ron Espero. Pro výrobu byly použité jedny z nejlepších kakaových bobů Criollo.
Coloma se vyrábí z melasy pocházející ze dvou druhů cukrové třtiny. Zraje v sudech po bourbonu a následně dozrává přibližně tři měsíce v malých sudech po kávovém likéru.
Siboney 34 je sladký rumový likér jantarové barvy původem z Dominikánské republiky. Je vyrobený ze směsi výběrových rumů a ještě minimálně 14 měsíců stařený v dubových sudech po bourbonu. V chuti lze rozeznat karamel, švestku a koření.
Tuba zachycuje bohatou a rozmanitou flóru, jež se rozkládá hluboko v džungli Sugarlandie - keře, byliny, stromy a kvetoucí rostliny, které zaznamenal a studoval botanik Fray Manuel Blanco ve své publikaci Flora de Filipinas. Podíl z prodeje této edice podpoří novou spolupráci značky Don Papa a...
Don Papa Masskara je tříletý rum inspirovaný barevným festivalem MassKara, který se každoročně koná na ostrově Negros. Masskara je slazená medem z Filipín.