Skotská whisky

Za skotskou whisky, jak již název napovídá, se mohou vydávat pouze whisky, které byly destilovány přímo ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby místní whisky. Skotská whisky je světoznámým pojmem, vyváží se do všech koutů světa a má image toho nejlepšího, co lze milovníkům whisky nabídnout. Dlouhá historie výroby skotské whisky, která se již stala místní kulturou, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky - čistá sladová "Single malt whisky" a míchaná "Blended whisky".

Skotská whisky Počet produktů: 212

Podkategorie

  • Single malt whisky

    Skotská jednosladová "Single malt" whisky se v posledních letech zařadila mezi nejpopulárnější whisky vůbec. Její cesta na výsluní ale nebyla nikterak samozřejmá, a to kvůli veliké oblibě blendovaných whisky v průběhu 19. a 20. století. Skotské palírny začaly ve větším nabízet single malt whisky až od roku 1980 a od té doby zájem o skotskou single malt roste. Pro výrobu single malt whisky je nutné použít slad pouze z jedné palírny, destilovat kotlíkovou destilací a nechat whisky zrát v dubových sudech alespoň 3 roky. Single malt whisky jsou oproti precizním a stále stejným blendovaným whisky méně předvídatelné. Každá lahev může být jiná, což dodává konzumaci specifické kouzlo.

  • Blended malt whisky

    Za blended malt whisky se ve Skotsku označují whisky, které vznikly smícháním dvou a více single malt whisky pocházejících z více než jedné palírny. Až do roku 2009 se pro blended malt whisky používalo označení "Vatted malt" či "Pure malt". Pokud je na lahvi uvedený věk, vždy označuje dobu zrání v sudech nejmladší whisky použité při smíchání. Chutě blended malt whisky jsou velmi bohaté a rozmanité od medově ovocných až po velmi silně kouřové. Známými zástupci jsou whisky Monkey Shoulder, Poit Dhubh a Compass Box.

  • Blended whisky

    Míchané neboli "Blendované" whisky vznikají libovolnou kombinací sladových a obilných whisky, které zrály v dubových sudech alespoň tři roky. To je ta snadnější část. Ale kolik sladových whisky použít? Kolik obilných? A jaké? To dělá vrásky nejednomu "Master blenderovi". Tvorba míchaných whisky je extrémně náročným povoláním, které vyžaduje roky zkušeností, skvělou paměť a výbornou intuici. Devět z deseti lahví whisky na světě jsou blendované whisky. Kombinací vícero různých whisky se získává produkt, jehož chuť je v čase konstantní, má zaoblené hrany a jemnou chuť.

  • Grain whisky

    Obilné "Grain" whisky se vyrábí z různých druhů obilí jiných než ječmen. V dnešní době převažuje výroba z pšenice, ale často se využívá i žito a kukuřice. Naprostá většina obilných whisky končí jako součást blendovaných whisky, ve kterých slouží zejména ke zjemňování chuti specifických single maltů. Existuje ale i malé a stále rostoucí množství palíren, které se specializují na výrobu grain whisky, případně single grain whisky (u kterých pochází obilí z jediné palírny).  Na rozdíl od single malt whisky, které se destilují po dávkách, se grain whisky destilují kontinuálně a ve větším množství, což znatelně zlevňuje jejich výrobu a určuje jejich lehčí a jednodušší charakter.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Ročník
Druh whisky
Příchuť
Typ sudu
Zobrazeno 1 – 20 z 212 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 212 položek
Zobrazit produktů na stránku