Americká whiskey

Ve Spojených státech vždy whiskey vyráběli po svém, aniž by příliš dbali na skotské či irské tradice. Historii americké whiskey začali psát první kolonizátoři nového světa a v průběhu několika staletí se jejich whiskey probojovala mezi nejpopulárnější whisky světa. Americká whiskey je nejčastěji vyráběna z kukuřice či žita a na rozdíl od ostatních zemí zraje ve zcela nových zevnitř vypálených či nevypálených dubových sudech. Díky tomu získává svou charakteristickou kouřově dřevitou chuť.

Americká whiskey Počet produktů: 30

Podkategorie

  • Bourbon Whiskey

    Bourbon whiskey, to je americká klasika, která obsahuje minimálně 51% kukuřice a zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight". Označení "Bourbon" je odvozeno od Francouzské dynastie Bourbonů, i když není zcela jasné proč. První zmínky o bourbon whiskey pochází z dvacátých let 19. století a do všeobecného povědomí se dostalo zhruba o 50 let později. I když se bourbon může vyrábět na celém území USA, nejčastěji se tak děje na americkém Jihu v okolí Kentucky, kde se vyrábí více než dvě třetiny celé americké produkce.

  • Corn Whiskey

    Kukuřičná "Corn" whiskey má ve Spojených státech mnohaletou tradici. Pro její výrobu musí být použito minimálně 81% kukuřice. Na rozdíl od ostatních amerických whiskey nemusí corn whiskey zrát v dřevěných sudech ani den. Pokud zraje, bývá doba zrání velmi krátká, šest měsíců i méně, a musí to být v nových nevypálených sudech nebo již použitých dubových sudech. Pokud je corn whiskey čirá, jedná se o destilát starý maximálně půl roku a na etiketě je uveden název "Moonshine". Známým zástupcem corn whiskey je Platte Valley Corn Whiskey.

  • Malt Whiskey

    Nejznámějšími americkými whiskey jsou sice sladké bourbony či pikantní žitné, nicméně už i Američané objevili kouzlo sladové "Malt" whiskey, které vyrábějí podobným způsobem jako Skotové od Washingtonu po Texas. Podle místní regulace se za malt whiskey považuje destilát vyrobený minimálně z 51% sladového ječmene, který zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight".

  • Rye Whiskey

    Výroba žitné "Rye" whiskey byla historicky typická pro Severovýchod USA, zejména město Pittsburg. Po prohibici její obliba prudce upadla a do módy se vrátila až začátkem 21. století. Pravá americká rye whiskey obsahuje minimálně 51% žita a zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight". Oproti sladšímu a plnějšímu bourbonu má žitná whiskey kořeněnější chuť.

  • Tennessee Whiskey

    Pokud byste hledali zmínku o Tennessee whiskey ve federální legislativě, nepochodili byste. Tennessee whiskey vymezuje pouze zákon státu Tennessee. Jedná se v podstatě o straight bourbon whiskey vyráběnou na území státu Tennessee. Od klasického bourbonu se liší závěrečnou výrobní fází, kdy se před plněním do sudů filtruje přes třímetrovou vrstvu dřevěného uhlí z javorového dřeva. Této metodě filtrace se říká Lincoln County Process. Existuje jen hrstka výrobců Tennessee whiskey, z nichž nejznámější je Jack Daniel's.

  • Wheat Whiskey

    Wheat whiskey je relativně malá kategorie mezi americkými whiskey. Podle místní regulace se za wheat whiskey považuje destilát vyrobený minimálně z 51% pšenice, který zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight". Na trhu je v současnosti jen málo zástupců wheat whiskey, nejčastěji jsou vyráběny v malých palírnách a v malém množství. V porovnání s bourbony jsou wheat whiskey chuťově jemnější.

  • White dog

    Jak může whiskey nebýt whiskey? Typicky proto, že dostatečně dlouho nezraje v sudech. Přesně to je White dog. Je to čirý destilát, který se měl stát bourbonem, právě dokončil proces destilace, ale již nenastoupil na další štaci. White dog se dříve rozdával mezi zaměstnance palíren nebo sloužil jako ochutnávka pro nadšené návštěvníky. Dnes je z něj až kultovní pojem oblíbený mezi barmany a zejména americkými spotřebiteli.

  • Ostatní Americké Whiskey

    Pro americké whiskey existuje spousta zavedených kategorií, do kterých se naprostá většina z nich zvládne zařadit. Co však s těmi, které porušují všechna pravidla a při výrobě experimentují? Právě pro ty máme kategorii ostatní americké whiskey. Naleznete zde třeba netradičně ochucené whiskey, nebo whiskey vyráběné ze čtyř druhů obilí. Lídry netradičních výrobců amerických whiskey jsou značky Koval a Corsair. I v tradičním světě americké whiskey je dost prostoru pro fantazii a inovace.

Katalog

Detailní filtrování
Objem
Obsah alkoholu
Doba zrání
Značka
Země
Druh whisky
Typ sudu
Zobrazeno 1 – 20 z 30 položek
Zobrazit produktů na stránku
Zobrazeno 1 – 20 z 30 položek
Zobrazit produktů na stránku