Bourbon whiskey, to je americká klasika, která obsahuje minimálně 51% kukuřice a zraje v nových vypálených dubových sudech. Pokud zraje déle než dva roky, může se v názvu použít označení "Straight". Označení "Bourbon" je odvozeno od Francouzské dynastie Bourbonů, i když není zcela jasné proč. První zmínky o bourbon whiskey pochází z dvacátých let 19. století a do všeobecného povědomí se dostalo zhruba o 50 let později. I když se bourbon může vyrábět na celém území USA, nejčastěji se tak děje na americkém Jihu v okolí Kentucky, kde se vyrábí více než dvě třetiny celé americké produkce.
Palírna Buffalo Trace se již více než 200 let zabývá tradiční výrobou vysoce kvalitní whisky. Chuť bourbonu Buffalo Trace Kentucky Straight je bohatá a komplexní, s tóny vanilky, karamelu a kandovaného ovoce.
John B. Stetson Straight Bourbon Whiskey se destiluje z původní americké kukuřice. V chuti a vůni se objevují dřevité tóny se sladkým náznakem vanilky a karamelu.
Vysoce kvalitní bourbon z palírny Buffalo Trace. 10letý Eagle Rare je neodolatelně voňavý a díky pečlivému výběru sudů určených k jeho zrání také plný dřevěných tónů.
Bulleit Frontier Bourbon představuje klasiku mezi tradičními whiskey. V chuti obsahuje tak akorát vše, co si od dobrého bourbonu můžete přát. Cítit je skořice, vanilka, lehký závan karamelu a koření. Vůně nese stopy skořice, opečeného toustového chleba a koření. Závěr je kouřový a hřejivý.
Jim Beam BLACK Extra-Aged Bourbon Whiskey je jeden z nejoceňovanějších kousků ze stáje Jim Beam. Vůně je plná sladkých tónů, karamelu, vanilky a jemného nádechu kouře. V chuti se objevuje nejen karamel, vanilka a kouř, ale také koření.
12letá Elijah Craig Kentucky Straight Bourbon Whiskey má nečekaně výrazné, obilné a sladké aroma. Cítit jsou stopy po čerstvém pečivu s trochou pomerančové marmelády, mandlemi a rozinkami. Chuť je přímá, suchá a obilná. V pozadí jsou cítit tóny máty, eukalyptu, skořice, vanilky a pepře. Později...
Four Roses Small Batch je skvělý, malosériově vyráběný bourbon. Výraz "small batch" v tomto případě znamená, že se míchá pouze z obsahu čtyř pečlivě vybraných sudů, ve kterých jsou uloženy originální bourbony na vrcholu své zralosti. Má sladkou a pikantní chuť, s velkorysým dotekem vanilky.
Další neobvyklý kousek ze Chicaga, pro tento bourbon je použitý k výrobě klasicky minimálně 51% kukuřičné kaše a zbývající část je z prosa, místo obvyklého žita nebo pšenice. Je příjemně sladká a kořeněná.
Maker Mark 46 byl duchovním dítětem Billa Samuelsa, Jr., syna zakladatelů Makera Mark ®
Jim Beam Devil's Cut Whiskey je nový bourbon od Jima Beama. Jak klasický bourbon v sudech zraje, část z něj se vypařuje ("Angel's share") a část z něj zůstává uvězněna v dubových sudech ("Devil's cut").