Cartavio – průkopnické jihoamerické rumy z Peru

Když se řekne země rumu, pravděpodobně si Peru jako první nevybavíte. Přitom leží poblíž dalších jihoamerických zemí, jako je například Venezuela, Guyana nebo Brazílie, které jsou svou rumovou produkcí známé a mají velmi příznivé podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Stejně jako Peru, kde vzniká výjimečný rum s názvem Cartavio. 

Historie palírny Cartavio

Palírna Cartavio leží na peruánském pobřeží Pacifického oceánu. Její historie sahá do roku 1782, kdy Dominik Cartavio koupil zdejší pozemek, kde navázal na staletou tradici v pěstování cukrové třtiny. Destilerie Cartavio jako taková, která se soustředila především na produkci průmyslového rumu, byla potom založena v roce 1929.

V rámci mnohých organizačních a vládních změn na území Peru měnila následně palírna ve své historii různé majitele. V roce 1968 byla znárodněna, v polovině 90. let 20. století v rámci privatizace zase navrácena původní společnosti, která v té době vystupovala pod názvem Destilerias Unidas S.A.C. Všechny tyto změny se však výrazně odrazily na destabilizaci výroby a na celkovém úpadku podniku.

Modernizace výroby jako vstupenka na světový trh

Zlom nastal až od roku 2001. Podnik se rozhodl konečně modernizovat palírnu tak, aby technické vybavení i výrobní postupy odpovídaly 21. století. Co se naopak snažili zachovat nejvíce původní, byla receptura rumů a poctivý způsob zpracování surovin. V roce 2013 společnost ve znamení svého znovuzrození a odhodlání dobýt "rumový" svět naposledy změnila název na Cartavio Rum Company.

Pro zajímavost, tato inovace výroby neznamenala pouze klíčový krok kupředu v rámci společnosti Cartavio, ale v té době také v rámci celé Ameriky. Jako první v Jižní Americe totiž začali využívat moderní stanice na fermentování melasy z cukrové třtiny s recirkulací kvasinek a dodnes ji jako jediní používají v Peru, což z nich podle vlastních slov společnosti dělá "podnik světové úrovně".


cartavio rum, peruánský rum, jihoamerický rum

Za kvalitou Cartavio rumů stojí peruánská třtina i vlastní cukrovar

K produkci prvotřídního světového rumu má totiž palírna Cartavio kromě moderních technologií i všechny další výhodné předpoklady. V jejím okolí se nachází rozlehlé plantáže s cukrovou třtinou, které pro většinu jejich produktů zajištují neustálý přísun kvalitní a čerstvé melasy i cukrovar, ve kterém si rafinují vlastní cukr. Teplé klima navíc příznivě ovlivňuje chuťové vlastnosti cukrové třtiny, stejně tak jako zrání rumů v sudech.

Rumy zrající v sudech z různých koutů světa

Cartavio rumy zrají až desítky let metodou Solera v unikátní kombinaci sudů, které pochází ze tří různých oblastí – z Ameriky, Španělska a netradičně i ze Slovinska. V jedinečné chuti i v barvě těchto rumů se pak odráží kvalita lokálních surovin i zmíněné dlouhé zrání v sudech nejrůznějšího původu. Cartavio mají příjemnou a nevtíravou vůni i chuť, což z nich dělá ideální záležitost pro samotné popíjení i míchání v koktejlech.