Seznámení s whisky

10.7.2019

Whisky – nejstarší známý sudový destilát, ve kterém se zrcadlí vše ladné i drsné ze skotské krajiny, kde má tento druh alkoholu svůj původ. Techničtější typy tvrdí, že whisky je obilná lihovina, která zrála v sudu alespoň 3 roky a má kolem 40 % alkoholu. Whisky můžeme považovat za noblesní alkoholovou lahůdku. Na ceny některých lahví prémiových značek nemají ani prestižní francouzské koňaky.

Whisky nebo whiskey?

Určitě jste se již někdy setkali s oběma názvy. Ptáte se, který je správně? Možné jsou obě varianty, ale záleží, kdo danou lihovinu vyrobil. Pokud na stole máte destilát z Irska, jedná se o irskou whiskey. Pokud před vámi stojí lahev ze Skotska, jde o skotskou whisky.

Nejznámější skotská whisky

Velmocí ve výrobě whisky je bezesporu Skotsko. Nepřetržitá tradice pálení a sudování whisky je zde starší než 200 let - pokud tedy mluvíme o legální, státu přiznané výrobě. Nesmíme však zapomenout ani na Irsko, ve kterém je obdobně whisky považována za národní nápoj.

Výtečná whisky se vyrábí ale například i v Japonsku a v dalších nejrůznějších koutech světa.

Důvodem, proč je svět whisky tak rozmanitý, a proč se můžeme nechat znovu a znovu překvapovat a unášet, i když už jsme třeba našli "tu svoji", je to, že na výsledný produkt má vliv mnoho faktorů. A tak různé oblasti a různé způsoby zpracování přinášejí milovníkům whisky stále nové chuťové zážitky.

Skotská whisky je nejstarším a nejoblíbenějším druhem tohoto sudového destilátu

Co stojí za chutí kvalitní whisky

K výrobě whisky jsou třeba pouze dvě suroviny: obilí (pro „malt whisky“ ječmen) a voda. Palírny si zrno, nebo už připravený slad, pozorně vybírají a stejně pečlivě si hlídají svůj zdroj pramenité vody (aby whisky získala například své charakteristické tóny rašeliny či vřesu). Po vypálení se čirá kapalina stáčí do sudů, kde dále po několik let zraje.

O tom, jak bude whisky chutnat, rozhodne jednak to, jak dlouho v sudu zůstane a jednak to, o jaký sud se jedná. Whisky zraje v použitých sudech po importovaném alkoholu (bourbon, sherry, portské, případně rum nebo třeba cognac). Nápoj, který byl v sudu před samotnou whisky (a vstřebal se do dřeva sudu) ovlivňuje barvu nápoje i jeho chuť - samozřejmě decentně a v náznaku, jako jedna ze složek komplexní chuti whisky.

Whisky se před lahvováním většinou ředí – to příznivě ovlivňuje její chuťové charakteristiky. Ale existují i edice whisky s označením „cask strength“ (doslova „sudová síla“), které umožňují vychutnávat si whisky v neředěné síle, tj. s obsahem cca 58 – 65 % alkoholu.

Single malt whisky vs. blended whisky

Když mluvíme o lahvování, je třeba zmínit termín „single malt whisky“ neboli česky „jednosladová whisky“. Takto označený destilát je vyroben pouze z ječmene a je stáčen pouze ze sudů z jedné palírny.

Naproti tomu „blended whisky“ může být namíchaná z produktů různých palíren a nemusí být pouze z ječmene. Cílem míchání je docílit vyvážené, kultivované chuti. Blend whisky je tak vhodná pro běžnější pití, kdežto charakternost single malt whisky si při konzumaci vyžaduje pozornost a čas pro vychutnávání.