Plantation rumy aneb Když se spojí to nejlepší z koňaku a Karibiku

Plantation rumy představují to nejlepší z karibské rumové produkce. Vděčí za to především svému zakladateli, Alexandru Gabrielovi, který se v kvalitním pití rozhodně vyzná, což dokazuje i fakt, že při jejich výrobě dokázal vytěžit to nejlepší hned ze dvou prémiových destilátů – koňaku i rumu. Pojďte se s námi podívat na jeho příběh, díky němuž si můžeme vychutnávat tyto oblíbené rumy plné hravých karibských chutí.
 

Historie Plantation rumů a cesta Alexandra Gabriela

Na počátku byl středem Garbrielova zájmu koňak. Konktrétně luxusní a prémiová, avšak upadající, značka Pierre Ferrand, kterou objevil v roce 1989. Rozhodl se, že vzkřísí její prodeje. Chuť tohoto destilátu si natolik oblíbil, že mu přišlo škoda, aby sudy, ve kterých koňak zrál, zůstaly bez dalšího využití. Začal se proto poohlížet po nějakém výrobci rumů, který by v nich nechal dozrávat své produkty. Tak dlouho hledal, až se do chuťově bohatého a rozmanitého karibskému rumu sám zamiloval a rozhodl se, že nejvhodnějším rumem, který by měl v sudech po koňaku zrát, bude jeho vlastí. Tak se zrodila značka Plantation.

Unikátní dvojí proces zrání

Jak jsme již naznačili, to hlavní kouzlo se odehrává při dvojím zrání Plantation rumů. Tento dodnes zachovaný postup navazuje na karibskou tradici ze 17 – 19. století, kdy se rumy nechávaly cestovat a zrát nejen ve dvou typech sudů, ale také ve dvou typech klimatu.

Nejprve se  rumy v Karibiku ukládají do sudů z amerického dubu, kde po nějakou dobu přebírají chuťové tóny a vůně bourbonu, který v nich byl skladován před tím. Tropické klima zaručuje, že se z nich rychleji uvolňují agresivní těkavé alkoholové výpary, díky čemuž mají rumy ve výsledku jemnější a lahodnější chuť.

Poté je čeká cesta do Francie, kde se nechávají finálně dozrát ve francouzských dubových sudech po koňaku, v případě značky Plantation je to konkrétně po Pierre Ferrand XO Grande Champagne.

Plantation rumy, karibský rum, koňak

 

Napříč (rumovými) chutěmi Karibiku

Výsledkem takového pečlivého a tradičního způsobu výroby a zrání jsou chuťově jemné a opojně voňavé rumy, v nichž se zrcadlí tóny vanilky, kokosu, citrusů a dalšího tropického ovoce.

Jak sám Gabriel na oficiálních stránkách Plantation rumů přiznává, jeho vášní je ochutnávání rozmanitých autentických produktů, které v sobě vždy spojují osobnost a jedinečné chutě oblasti, ze které pochází.

Tuto filozofii promítl i do svých destilátů. Nabízí svým zákazníkům mimo jiné sedm ročníkových rumů, se kterými si můžete užít vskutku unikátní okružní plavbu po Karibiku. A jak asi správně tušíte, jsou pojmenovány po oblastech, ze kterých pochází a jejichž chutě reprezentují. Navštívit tak můžete Panamu, Guyanu, Barbados, Trinidad, Fiji, Jamaicu, i Peru. 

V nabídce značky Plantation (stejně tak i v té naší) dále najdete blendované rumy i rumy ideální pro barmany, které jsou vhodné pro míchání těch nejlahodnějších rumových koktejlů.