Cubaney rumy - Oliverovy kubánské skvosty
Oliver & Oliver je jméno, které v opravdových milovnících kubánských rumů vyvolává jen ty nejlepší pocity. Z této věhlasné rodinné palírny s dlouholetou tradicí pochází i dominikánské rumy Cubaney. Jejich prvotřídní chuť a oceňovanou kvalitu ovlivnil nejen samotný příběh destilerie Oliver & Oliver, ale také vášeň a poctivost, s jakou se podle původní receptury dodnes vyrábí.
Velké rumy vznikající s velkou vášní
Historie podniku sahá až do počátku 19. století. Patriarcha rodu, Julian Oliver, vybudoval na Kubě farmu, kde pěstoval tabák a třtinu. Později se začal zajímat i o výrobu rumu. Netrvalo dlouho a ze "zájmu" se stala jedna z nejúspěšnějších kubánských palíren. A to i v té době. Oliverovy rumy byly považovány za naprostou špičku té nejvyšší kvality – doma na Kubě i za hranicemi Karibiku. Vysloužily si přívlastek "grandes rones" neboli "velké rumy" a tohoto označení dostávají i dnes.
Pak ovšem přišla v druhé polovině 19. století válka a podrobila existenci rodinného podniku velké zkoušce. V důsledku revoluce se Oliverova rodina rozprchla do celého světa. Po skončení války se někteří potomci Juliana rozhodli na Kubu vrátit a vyhledat zde původní recepty a záznamy o Oliverově podniku. Touha pokračovat v rodinném odkazu a vyrábět prvotřídní kubánské rumy zkrátka kolovala v jejich krvi. S obrovskou vášní a pílí se jim podařilo obnovit chod palírny a navrátit tak jménu Oliver & Oliver jeho věhlas.
Cubaney v sobě snoubí tradice a chutě Kuby i Dominikánské republiky
Výrobu svých rumů přesunuli do Dominikánské republiky. Tu si vybrali díky příznivým klimatickým i geografickým podmínkám, ve kterých roste kvalitní, sladká a chuťově bohatá cukrová třtina. Ta je pro rumy Cubaney klíčová už jen tím, že se vyrábí z čerstvé třtinové šťávy, a nikoliv z melasy, což je u kubánských rumů typičtější. Také díky tomu nabízí rumy Cubaney jedinečnou chuť a prvotřídní kvalitu.
Rumy Cubaney se tak vlivem historie palírny Oliver & Oliver, i strategického přesunu na vedlejší ostrov, vyrábí jak podle tradiční kubánské receptury, tak podle dominikánské pot-still metody výroby a zdejšího tradičního postupu staření. Pro jejich výrobu byli najati někteří kubánští "Maestros Roneros", aby každému rumu Cubaney, který projde jejich rukama (i chuťovými buňkami) vtiskli onen nezaměnitelný kubánský rukopis.
Rumy jako stvořené ke klidnému popíjení
Rumy Cubaney zrají metodou Solera v kvalitních amerických a francouzských sudech. V jejich lehčí, jemné a vyvážené chuti se odráží dlouhá léta zrání i zkušenosti a velká péče těch, kteří je míchají. Jak sami výrobci říkají, s jejich vznikem a příběhem je spojeno mnoho konfliktů a napětí, proto jsou tyto rumy jako stvořené ke klidnému popíjení a vychutnávání. A se stejnou rozvahou a vášní jsou také vyráběny.
Cubaney Centenario, hranatý král mezi štíhlými rumy té nejvyšší kvality
Pod značkou Cubaney najdete bílý rum ideální pro míchání koktejů, kořeněný sladší elixír i širokou škálu tmavých, různě stařených rumů. Ty jsou poměrně neobvykle stáčeny do vysokých štíhlých lahví, podobně jako například jejich kubánští rodáci, rumy Legendario.
Základní řadu Cubaney tvoří 3-12leté rumy, které doplní každý bar o pravý karibský rum nejvyšší kvality za velmi dostupnou cenu. Prémiová řada Cubaney je tvořena rumy zrajícími 15 až 25 let. Nabízí skutečné kubánské skvosty k pomalému popíjení a vychutnávání (ideálně s kubánským doutníkem nebo kouskem kvalitní čokolády).
Nad všemi rumy Cubaney ovšem vyniká legendární Cubaney Centenario. A to nejen na první pohled, protože je jako jediný uložen do hranaté, luxusní lahve, ale také svou kvalitou. Patří mezi 10 nejlepších rumů na světě a k nejvíce oceňovaným dominikánským rumům vůbec. V jeho chuti se harmonicky snoubí blend dlouze stařených rumů, z nichž některé mají až 30 let.
Užitečné odkazy z článku: Kubánské rumy, Dominikánské rumy, Cubaney rumy, Rumy