Barcelo – dominikánský rum pro průkopníky
Dominikánské rumy značky Barcelo nesou po vzoru svého zakladatele označení "rum pro průkopníky". Na jejich počátku totiž byl sen jednoho mladého podnikatele, který chtěl vyrobit nejlepší rum na světě. A díky jeho píli, vytrvalosti a odhodlání se mu to opravdu povedlo. Vydejte se s námi po stopách tohoto výjimečného prémiového klenotu Karibiku, který po celém světě sklízí jeden úspěch za druhým.
Historie rumů, jaké svět ještě neviděl
Stejně tak jako tyto rumy, pocházel i Julian Barcelo z Dominikánské republiky. Julian byl mladý španělský podnikatel s jasnou vizí a jedním velkým snem. Chtěl vyrobit rum, jaký ještě Karibik (a vlastně celý svět) neviděl. V roce 1929 přicestoval do Santo Dominga a už o rok později zde založil společnost a destilerii s názvem Barcelo & Co. Tím úspěšně započal svou cestu za splněným snem.
Ve svém snažení nezahálel. Vlastní rumy vyráběl z kvalitní domácí dominikánské třtiny. K tomu experimentoval s různými rumovými značkami a zkoušel vzájemně propojovat jejich chutě. Tyto pokusy zabraly Julianovi pěkných pár let, když se mu ovšem konečně podařilo stvořit dokonalý rum podle jeho představ, jeho značka si rychle získala prestiž. Nejprve doma v Karibiku a později i po celém světě.
Od Juliana k Miguelovi. 80. léta patřila v Karibiku rumům Barcelo
Od roku 1950 si mohli všichni karibští rumoví nadšenci vychutnávat první dva rumy značky Barcelo: tmavý ("Dorado") a bílý ("Bianco"). O dvě desetiletí později, v roce 1970, následoval rum Barcelo Añejo a v tomto roce si podnik nechal patentovat své charakteristické jantarové lahve typického tvaru, označované také jako "Pitufita".
V 80. letech už byl Ron Barcelo na předních příčkách seznamu nejlepších dominikánských rumů. V této době převzal rodinný podnik Julianův synovec, Don Miguel Barcelo. A v naplnění snu jeho strýce pokračoval se stejným úsilím a vášní, jako tehdy on sám.
Nejlepší rum na světě? Ron Barcelo Imperial!
Pod Miguelovou taktovkou se potom zrodil jeden ze světově nejvíce oceňovaných rumů pocházejících z Dominikánské republiky – Ron Barcelo Imperial, který získal od prestižního institutu Sing Institute of Chicago v roce 2000 ocenění "Nejlepší rum na světě". Dokonce získal nejvyšší počet bodů v celé historii zmíněného institutu. Tím se Julianův sen stal skutečností.
Dnes značka patří mezi světovou čtyřku mezi exportními rumy, které jsou k dostání ve více než 50 zemích po celém světě.
Unikátní chuť rumům Barcelo propůjčuje šetrná výroba, jedna neobvyklá ingredience i tajné postupy mísení
Rumy Barcelo na pohled lákají svou zářivou, převážně načervenalou barvu a k ochutnání vybízí jemnou vůní. To, co z nich dělá jedinečnou záležitost, je ovšem jejich nezaměnitelná a velmi výrazná chuť bohatá na harmonické podtóny.
A co přesně stojí za lehkostí a výjimečností jejich chutě? Velmi jemné postupy destilace i tajná ingredience. Tou je likérové víno z malagy, které se přidává do rumu během blendování. Rumy Barcelo jsou navíc jediné, které se v Dominikánské republice vyrábí z čerstvé šťávy místní třtiny. Tajemstvím je také celý proces mísení, jehož tradiční postupy zůstávají utajeny za zdmi likérky Ron Barcelo. Ta mimo jiné dbá na vysoce ekologickou výrobu s minimální produkcí škodlivého uhlíku a přispívá tím k ochraně okolního životního prostředí.
Užitečné odkazy z článku: Dominikánské rumy, Karibské rumy, Rum, Barcelo rumy