Arehucas – nejlepší rumy na Kanárech
Pokud byste si na Kanárských ostrovech chtěli objednat nejlepší místní rum, s největší pravděpodobností by vám přinesli právě rum Arehucas. Na Kanárech totiž patří v posledních několika desetiletích k těm nejoblíbenějším vůbec. Objevte, co stojí za popularitou a vysokou kvalitou těchto tmavých i ochucených rumů.
Historie rumů Arehucas aneb Jak se v jedné továrně začalo vyrábět něco dokonalého
Psal se rok 1884, když se ve městě Arucas na malebném a hornatém ostrově Gran Canaria otevřela továrna známá jako La Fábrica de San Pedro. Rodinný podnik byl založen s velkou vizí – přetvořit vysoce kvalitní a chuťově bohatou cukrovou třtinu rostoucí na okolních plantážích v něco dokonalého a jedinečného. Za zdmi lihovaru tak začaly postupně vznikat rumy Arehucas, které se díky neustále se zdokonalujícím a modernizujícím výrobním postupům i mistrovskému umění a lásce k řemeslu staly na ostrově rychle slavnými.
Jedny z nejlepších rumů a nejstarších sklepů v Evropě
Již o jeden rok později probíhala v La Fábrice výroba rumu na plné obrátky. Když se proto rodinný podnik v témže roce zúčastnil se svými kvalitními a proslulými destiláty regionálního veletrhu, vysloužil si od královny Marie Kristýny Rakouské titul královského dvorního dodavatele.
V roce 1892 již byly rumy Arehucas známé a oblíbené po celých Kanárských ostrovech. Kvalita surovin i poctivá práce výrobců zajistila, že produkty opouštějící lihovar byly stále kvalitnější a chuťově lepší a výrobci mohli hrdě a oprávněně prohlašovat, že mají jedny z nejlepších a nejstarších sklepů v Evropě.
V roce 1965 se lihovar oficiálně přejmenoval na Destilerías Arehucas Distilleries. Dnes se v jeho sklepeních nachází přes 6000 sudů z amerického dubu, z nichž ty největší pojmou až 200 i 400 litrů tradičních rumů Arehucas, které zde po dlouhá léta dozrávají ke své dokonalosti. A jak jsme již naznačili v úvodu, značka rumů Arehucas patří již více než 50 let na Kanárech k těm nejrozšířenějším a nejlepším.
Prvotřídní cukrová třtina, kterou ocenil už Kryštof Kolumbus
Za úspěchem rumů Arehucas stojí nejen dlouholetá tradice a mistrovsky vyladěné postupy výroby, ale také prvotřídní cukrová třtina. O její kvalitě svědčí i fakt, že když se Kryštof Kolumbus vydal na svou druhou plavbu do Karibiku, vezl s sebou odnože cukrové třtiny právě z ostrova Gran Canaria. Místní tak rádi prohlašují, že Arehucas jsou díky tomu vlastně kolébkou rumů.
Sladké rumy Arehucas jsou skvělé nejen do koktejlů
Rumy Arehucas jsou stáčeny do vyšších štíhlých lahví. Výjimku tvoří jen stařený 12letý a 18letý Arehucas Reserva Especial a úplným unikátem je Arehucas Capitan Kidd rum, který se prodává ve stylově baňaté, keramické černé lahvi s úzkým vysokým hrdlem.
V chuťovém profilu všech rumů Arehucas dominují sladší tóny medu, kokosu, karamelu a koření. Jsou proto jako stvořené do nejrůznějších koktejlů. Dobře se párují s kávovými nebo smetanovými likéry i ovocnými šťávami. Rum Arehucas Doramas Honey například po vzoru výrobců doporučujeme kombinovat s jablečným džusem nebo moštem. Na ostrově Gran Canaria se totiž kromě třtiny výborně daří i jablkům, která jsou u místních velice oblíbená. Stejně jako rumy Arehucas.
Užitečné odkazy z článku: Rumy z kanárských ostrovů, Tmavé rumy, Ochucené rumy, Arehucas rumy, Evropské rumy