Rum je alkoholický nápoj sladší chuti destilovaný ze šťávy cukrové třtiny nebo melasy. Ve francouzsky mluvících zemích mu říkají "Rhum", ve španělsky mluvících zase "Ron". Výroba rumu se zpravidla soustředí do oblastí, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Za pomyslné centrum výroby rumů lze považovat Karibik, zejména pak ostrovy Kuba, Jamajka a Martinik. V každé destinaci, kde se rum vyrábí, mu místní přidávají trochu svého unikátního know-how, a i proto se dnes můžeme těšit z mimořádně široké nabídky rumů z nichž každý má svou unikátní chuť a unikátní příběh.
Zrání probíhalo nejprve po dobu dvou let v sudech po bourbonu na tropickém Fiji, následně byl rum převezen do Francie, kde dozrával další rok v sudech z francouzského dubu.
Dictador IAS 16yo zrál 10 let v sudech ex-bourbon, 3 roky ex-sherry a 3 roky ex-port. Na lahvováno bylo 294 láhví o síle 59%
Řada Diplomático Distillery Collection představuje rumy vyrobené na různých destilačních zařízeních, kterými společnosti Destilerias Unidas S.A. disponuje. Milovníci prvotřídních destilátů si tak mohou vychutnat čisté esence rumů Diplomático, a postupně odhalovat zajímavé chuťové profily těchto...
Diplomático Distillery Collection No. 3 Pot Still Rum je třetí ve sbírce Diplomático's Distillery. Je těžký, komplexní rum, který zrál v sudech z bílého dubového dřeva.
Převážná část rumů použitá pro blend Doorly's Fine Old Barbados Rum 14yo dozrávala v sudech po bourbonu, některé ovšem i v sudech po Madeiře, díky čemuž má Doorly's charakteristický sladký nádech. Vychutnejte si další ze skvělých, nedoslazovaných rumů barbadoské palírny Foursquare.
Tato limitovaná edice vzniká destilací v měděných kotlích, uvnitř kterých je umístěn košík s kardamomem, skořicí, zázvorem a hřebíčkem. Rum zraje až dvacet let systémem solera. Nejstarší rumy dozrávají v sudech po portském a dodávají tak jedinečný charakter.
Tato limitovaná edice je destilovaná a vyzrálá v tropickém podnebí Svaté Lucie, pod dohledem Master Blender Evanius Harris.
Osobitý rum z Panamy kombinuje sladké a ovocné tóny, dřevo a koření. Je komplexní, ale zároveň harmonický. Jeho chuť vychází z karamelu a vanilky. Závěr je velmi dlouhý a dřevitý. A jak už u těch nejlepších rumů bývá zvykem, jedná se o velmi limitovanou edici s omezeným počtem lahví.
Tento relativně mladý melasový rum byl destilovaný v roce 2012 v palírně Worthy Park na Jamajce. Po destilaci se nechal zrát po dobu 4 let v tropickém karibském podnebí, následně ještě rok dozrával v dubových sudech v Evropě.
Série rumů zrajících v sudech z amerického dubu, portského nebo sherry. Limitovaná edice zrající pod dohledem Hernana Parry, která svědčí o odhodlání a tvrdé práci při vytváření a zachycování jedinečných chuťových profilů. Bylo nalahvováno 321 kusů.
Clairin Communal je výjimečným blendem clairinů od výrobců Sajous, Vaval, Casimir a Le Rocher. Každý z nich dodává vlastní charakter a přispívají k bohaté paletě chutí, která je velmi jemná a ovocná.
V současnosti je Privateer Rum Distillery považován za symbol vysoce kvalitního rumu ze Spojených států, který pomáhá redefinovat určitý styl rumu, který je typický pro oblast Nové Anglie.
Rumy Privateer zrají v sudech z amerického bílého dubu o kapacitě cca 200 litrů. Tyto sudy jsou z celkových sedmi stupňů klasifikovaných americkou Independent Stave Company vypáleny na úroveň známou jako char#3, kdy sud podléhá vypalování po dobu 35 sekund.
Základ tvoří tradiční seychelský třtinový rum, který zrál v nových sudech z novém francouzském dubu. Poté se mísí s tříletým ex-bourbon melasovým rumem a 8letým melasovým rumem z palírny Foursquare. Lahvováno na 45,1 %, bez cukru a barviv a jen velmi jemně filtrováno.
Rammstein rum, který strávil dalších 5 měsíců v sudech po sherry Pedro Ximenez. Dokonalé přátelství mezi Jamajkou a Guyanou.
Za výjimečností každého rumu Transcontinental Rum Line jsou dvě fáze zrání, které probíhají ve dvou rozdílných klimatických pásmech.
Zraje v pečlivě vybraných sudech z amerického bílého dubu. Zrání je následně dokončeno v autentických sudech po Tawny 10 portského vína, aby poskytlo komplexnost a jedinečnou chuť. Jedná se o první řadu z této kolekce ( Porto, Maple a Mizzunara )
Tmavý rum s tóny melasy a nádechem tmavého tekutého karamelu.
Rum na bázi čerstvé šťávy z cukrové třtiny zrál minimálně tři roky a lahodí chutí a vůní. Svěží květinové tóny s medem a pepřem.
Pacto Navio Single Distillery Cuban FRENCH OAK RED WINE Cask zrál tři měsíce v sudech po červeném víně Rioja. Dominuje zde vůně a chuť červeného ovoce, vanilky, medu a dubu.