Rumy Zapatera pochází z Nikaraguy, kde vznikají z místní cukrové třtiny. Za jejich výrobou stojí společnost The Compania Licorera de Nicaragua Distillery, která byla založena v roce 1937 a nejprve se specializovala pouze na produkci cukrové třtiny. Dnes patří k jedné z nejmodernějších, rum produkujících palíren na světě a je známá především díky rumům značky Flor de Caña, které také vyrábí. Méně známé rumy Zapatera ovšem nijak, co se kvality a výjimečné chuti týče, nezaostávají. Stejně jako ostatní rumy z této destilerie se vyrábí kontinuální destilací a zrají nejméně 4 roky v amerických dubových sudech.
Zapatera Gran Reserva 1989 je nejstarším z rumů řady Zapatera. Zrála v malých dubových sudech.
Zapatera Reserva Especial 1992 Rum byl destilován v roce 1992 a zrál v malých dubových sudech po bourbonu. Velmi harmonický rum v chuti i vůni. Barva červeno oranžová.
Zapatera Reserva 1996 je rum z Nikaragui, který se vyrábí z pečlivě vybrané kvalitní třtiny. Vyznačuje se vůní dubu, karamelu a vanilky. V chuti jsou cítit sladké a lehce kořeněné stopy.