Do kategorie rumů z Jižní Ameriky spadají všechny rumy vyrobené od Kolumbie po Chile. Vybírat zde můžete především z venezuelských, kolumbijských a peruánských rumů, kde jsou pro pěstování příhodné podmínky. Mezi nejznámější jihoamerické značky patří rumy Dictador, Cartavio, Diplomatico či Ron Millonario.
Santa Teresa Anejo Gran Reserva zraje čtyři roky ve vybraných dubových sudech. Po otevření láhve zalije místnost vůně ovoce a koření s dotekem sladkosti jihoamerického temperamentu. Chuť je velmi aromatická, kořeněná a karamelová, s nádechem vanilky.
Santos Dumont XO pochází z Brazílie. Zraje v sudech po sherry a portském víně. V tomto rumu nalezneme jemnou chuť s ovocnými tóny. Závěr je dlouhý a sametový. Na etiketě je číslo láhve a sudu, ve kterém rum zrál.
Dictador XO Insolent Solera System se vyrábí fermentací unikátní směsi z cukrové třtiny, poté destilací v moderních nerezových tancích. Zraje v dubových sudech z Jerezu a Portu, které se opakovaně zapalují, aby se jejich obsah krásně zkaramelizoval a dosáhl sladce dubové chuti.
Dictador Solera XO Perpetual je prémiový kolumbijský rum s tmavě mahagonovou barvou a jemnou medovo-čokoládovou chutí. Zraje systémem solera, kdy se mezi sebou mísí rumy různých ročníků.
Diplomático Distillery Collection No. 3 Pot Still je třetí ve sbírce Diplomático's Distillery. Je těžký, komplexní rum, který zrál v sudech z bílého dubového dřeva. Naláhvováno bylo pouze 5.000 kusů.
Coloma se vyrábí z melasy pocházející ze dvou druhů cukrové třtiny. Tento rum zraje v sudech po bourbonu a následně dozrává přibližně šest měsíců v malých sudech po kávovém likéru.
Název Mantuano se dá přeložit jako "místní vznešený muž". Přesně takový byl Don Juancho, aristokrat, který se oddával své vášni pro cestování a objevování nových destilátů, především pak rumu. Jeho portrét zdobí etikety celé tradiční řady rumů Diplomático, Mantuano nevyjímaje.
Ron Millonario Aniversario Reserva 10yo byl vytvořen u příležitosti výročí deseti let od prvního uvedení rumu na trh. Přibližně dvě třetiny blendu tohoto rumu tvoří rumy, které zrály 6 let v prvně lněných sudech, v nichž byl předtím uložen bourbon z destilerie Heaven Hill v Kentucky. Zbývající...
Santos Dumont Palmira XO je rumový elixír z limitované edice, která vznikla na počest Alberta Santose Dumonta, světově proslulého leteckého průkopníka, aristokrata a ikonické osobnosti.
Vyrábí se ze směsi dvou výborných a kvalitních rumů, které pocházejí z Amerických Panenských ostrovů a Střední Ameriky. Zrály několik měsíců v dubových sudech. Jeden z nich se vyrobil z vysoce kvalitní melasy a ten druhý z čerstvé šťávy z lisované cukrové třtiny.
Nation Demerara Solera No. 14 Rum 0,7L vzniká z melasy cukrové třtiny v britské Guyaně. Jedná se o blend různých ročníků z kotlíkového destilačního zařízení, které dodává plnou chuť, a lehčích rumů z destilační kolony. Hlavní staření probíhá v sudech z amerického dubu, do kterých byl předtím...
Ron Millonario X.O. je prémiový rum ze severního Peru.Je výsledkem produkce té nejlepší třtiny v oblasti, kde následně dlouho zraje v sudech ze slavonských dubů, varianta X.O. je navíc výráběna metodou Solera a obsahuje směs 20 letých rumů.
V Lambayeque, oblasti na severu Peru, je rum klasického španělského typu vyráběn stále naprosto stejně jako v první polovině 20. století, kdy byla zdejší destilerie založená: melasa se získává ze zralé cukrové třtiny pěstované v neobyčejně úrodné půdě a klimatu, používají se klasické skotské...
Aguardiente Cristal Rum 0,7L je kolumbijský světlý rum o stáří jednoho roku. Díky pěstování cukrové třtiny v podhůří And na vulkanickém podloží a kousek od moře se jedná o raritu. Rum je agricole vyroben z čisté panenské šťávy. O kvalitě tedy není pochyb.
12letý Cartavio 1929 Antiguo de Solera je rodák z Peru. Melasa a cukrová třtina, ze které se pálí, ovšem pochází z Jamajky a Kuby. Zraje 12 let v dubových sudech po bourbonu. V jeho chuti jsou cítit pražené oříšky, hnědé koření a kokosové mléko.
12letý Cartavio 1929 Antiguo de Solera je skvělý rum z Peru. Melasa a cukrová třtina, ze které se pálí, ovšem pochází z Jamajky a Kuby. Zraje 12 let v dubových sudech po bourbonu. Vůně rumu je karamelová, s tóny pečeného banánu. V chuti ucítíte pečené oříšky, hnědé koření a kokosové mléko.
Cartavio XO je prémiový rum, jehož doba zrání se obvykle pohybuje mezi 10 a 30 lety, kdy průměr je právě 18 let. Pro zrání se unikátně používá kombinace amerických, francouzských a slovinských dubů.
Cimborazo Rum 12yo je dvanáctiletý rum z Ekvádoru. Tento rum je pojmenován po hoře Chimborazo. To je vyhaslý čtvrtohorní stratovulkán.
Každý rum, má svůj vlastní příběh, výrobci si často vymýšlejí a hledají způsob jak zákazníka zaujmout a vytvořit nového ducha rum Cotopaxi Single Barrel 13 let je nazýván podle jedné z nejvyšších a aktivních sopek na světě.
Vyrábí se fermentací unikátního panenského medu z cukrové třtiny a poté destiluje v moderním nealkoholickém oleji. K odpočinku se ukládá do sudů z Jerezu a Porta, které se opětovně zapalují, aby jejich obsah získal krásně karamelizovaný nádech a dubové dřevo se vtisklo do chuti rumu.