Věhlasné italské prosecco značky Gancia vzniklo v roce 1848 v Itálii. Tehdy 19letý Carlo Gancia se rozhodl, že stvoří výjimečné perlivé víno, jaké se doposud vyrábělo pouze ve Francii, kam Gancia odcestoval sbírat zkušenosti. Po svém návratu domů, o dva roky později, založil společně se svým bratrem Edoardem ve městě Chivasso firmu "Fratelli Gancia" neboli "Bratři Ganciovi". Při tvorbě svých šumivých vín vycházel z konceptu výroby šampaňského, kterému se naučil ve Francii. Používal italské hrozny odrůdy Moscato a stvořil tak své italské šampaňské, které pojmenoval Spumante Italiano, v překladu "italské šumivé". Carlo je tak považován za autora první oficiální receptury a klasické metody výroby italských prosecc. I dnes ctí vína Gancia svůj původ a tradice a jsou vyráběna z těch nejlepších, pečlivě vybraných hroznů, které rostou na úpatí italských Dolomit.