Skotskou palírnu Dailuaine [dejl-juejn] najdete již od roku 1852 ve vesnici Carron poblíž města Aberlour v hrabství Banffshire. Během svého působení se lihovar dočkal několika změn, na kvalitě svých destilátů si ovšem dával záležet vždy. Pod značkou Dailuaine se potom ukrývá stařená sladová whisky, která se velmi často používá k blendování, vychutnat si ji ale můžete i samotnou, a to v 16leté variantě. Whisky značky Dailuaine mají díky zrání v sudech po sherry velmi intenzivní ovocný nádech.
Aroma této 16leté whisky je čisté a nasládlé, plné kořeněných dubových tónů, které doplňuje sušené ovoce a pražené ořechy, cítit lze také ječmenný cukr a trochu sherry. Chuť je velmi hladká a výrazná, přesto čistá. Závěr je lehce taninový, s pěknou rovnováhou kouřové suchosti.