Palírna BenRiach se nachází ve skotské oblasti Speyside, kde se poprvé otevřela již v roce 1898. O dva roky později ovšem musela kvůli krizi zavřít a její novodobá historie se začala psát až od roku 1965. Z této doby také pochází nejstarší sudy, které odpočívají ve sklepeních lihovaru. Ten funguje jako nezávislá destilerie. Nebo spíše laboratoř. Značka pro svou činnost používá termín "maltology" a při výrobě whisky nejrůzněji experimentuje. Proto je její portfolio tak různorodé a hravé.
Používá silně rašelinový sladový ječmen jako odrůdu obilovin k vytvoření jedinečného, čerstvého, rašelinného výrazu. Tento vzácný rašelinový slad ze Heartland of Speyside má nádherné odrůdy rašeliníku.
BenRiach 10yo zraje v ex-bourbon a sherry sudech.Tento čerstvý, živý, ovocem naložený sladový slad zachycuje dubové koření, zelené jablko, sušené meruňky, broskve, banány a jemný nádech anýzu.
Tento jedinečný slad byl vyzrálý ve čtvrtinových sudech. Menší sud umožňuje větší interakci mezi dřevem a lihovinou a dává whisky velkou hloubku chuti a aroma v kratším časovém období.