Whisky je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z obilí. Podle místních zvyklostí a lokality výroby se nejčastěji setkáváme s whisky vyrobenou z ječmene, žita, pšenice či kukuřice. Slovo whisky vzniklo poangličtěním gaelského spojení uisge beatha - doslova "voda života". Irové a Američané svou "vodu života" historicky označují jako "Whiskey", zatímco Skotsko, Kanada, Japonsko a ostatní světové země používají tradiční označení "Whisky".
Glenlossie Flora & Fauna Single Malt Whisky 10 let 0,7L se pálí v palírně UDV ve skotsku. Společnost nakoupí vybrané sudy z vybraných palíren, nechají je ležet a po čase usoudí, že je čas je nalahvovat.
Green Spot je unikátní limitovanou záležitostí, která by neměla uniknout žádnému milovníkovi zajímavých irských whiskey. Pálí se z vybraného ječmene, destiluje metodou "Pure Pot Still" a následně zraje 7-8 let v dubových sudech po bourbonu.
V bourbonových a Sherryových sudech dozrával nádherný sladový slad se spoustou medu a vanilkovými tóny.
Z příbehu a překladu znám spíše jako 'syn moře', Mac Na Mara je míchaná whisky jemné chuti, její tělo je plné s tóny cistrusů. Zakončení je pak dlouhé, plné chuti.
MacNaMara Gaelic Scotch Rum Finish je velice jemná míchaná skotská whisky, která dozrávala rok v sudech po kvalitním guyanském rumu. Chuť je jemná, s tóny tropického ovoce, kávy a s velice jemným rumovým zakončením.
Historie palírny Mannochmore je je ve srovnání s jinými palírnami whisky smutně krátká. Palírna byla založena r. 1971 společností John Haig & Co , zavřena r. 1985, znovuotevřena r. 1989 po koupi společností United Distillers.
Old Pulteney Whisky 12 let 0,7L se vyrábí v lihovaru ze severního skotského města Wick. Tato whisky je uložena v sudech po bourbonu, sušených na vzduchu po celou dobu zrání. Vůně je střední až vysoké intenzity, travnatá s náznakem mořského vzduchu.
Poit Dhubh Blended Malt Whisky 12 let 0,7L pochází z produkce skotské palírny Praban na Linne - The Gaelic Whiskies. Poit Dhubh se vyslovuje správně jako “potch ghoo” a doslovně znamená “černý kotlík”, v gaelštině míněno něco na způsob nezákonného pálení.
Poit Dhubh Blended Malt Whisky 21 let je velmi zvláštní whisky. Jedná se o single malt whisky se silnou sladovou poznámkou a vanilkou. Díky skladování v sudech po sherry přijímá i sladkost. Vůně této whisky připomíná mořskou sůl a má rašelinovou poznámku.
Poit Dhub Blended Malt Whisky 8 let je ze Skotska a zraje v dubových sudech po sherry a díky tomu má u whisky neobvyklou chuťovou poznámku a zážitek. Dále v chuti ucítíte vanilku, citrusy s mírnou rašelinou.
Dvanáctiletá Redbreast je sladkou a kořeněnou irskou whiskey, která se pyšní titulem "nejlepší whiskey roku 2011". Ve vůni najdeme komplexní aroma sušeného ovoce, banánů a jablek, která jsou doplněna vanilkovými a ořechovými tóny. V chuti lze rozpoznat sherry a další ovoce jako hrušky nebo meruňky.
Reprezentativní whisky ze Skotské vysočiny v blízkosti řeky Spey. Charakteristika lihovaru Speyburn je, že respektuje jak kvalitu a typické prvky v požitku.
Z překladu znamená čti. "chey vek", Te Bheag " malá dáma" jedná se o jméno lodi, kterou nese ve znaku tato malá destilérie a rovněž je natištěna na krásné etiketě. Tato opravdu originální whisky je 8-11 let stará s lákavým příběhem.
Velmi vzácná a limitováná serie flora & fauna z palírny Teaninich. Whisky z východní vysočiny je bez kouře, zato v ní můžete najít suché ovocné tóny, trávu, santalové dřevo, citrusové nádechy. Závěr je suchý, plný bylin.
Naked Grouse byla vydána v roce 2011, aby prémiově zastupovala klasickou whisky od stejnojmenné značky. Získala řadu ocenění včetně zlaté medaile. Její barva je tmavší, s oranžovými odlesky. Chuť je výrazná, ale velice jemná.
Master Distiller Robert Fleming pečlivě vybíral single malt destilovaný v roce 2010 zrající nejprve v ex-bourbon sudech. Následně byl dozráván v sudech ex- oloroso sherry. Oloroso sherry cask dokonale doplňuje Tomintoul bohatou ovocnou chutí, která zvýrazňuje charakter a komplexnost whisky.
Dlouho známá whisky jako "The Gentle dram" je měkká a ořechová, s příjemnou bohatou chutí. Vítězem zlaté medaile na Mezinárodní soutěži Víno a Destiláty (IWSC).
Tomintoul Peaty Tang Whisky vydán koncem roku 2007, rašelinový slad je z thajské palírný. Ve vůni cítíme Heatherský kouř vyváženými jemnými květinovými tóny. Chuť je velmi jemná s aroma "rašeliny" a s nádechem slaniny.
Palírna Tomintoul byla založena v r. 1964 u výjimečně kvalitního pramene Ballantruan Spring v druhé nejvýše položené vesnici ve Skotsku. Whisky Tomintoul byla součástí míchaných whisky Whyte & MacKay a této společnosti také palírna v letech 1973-2000 patřila.
Four Roses Small Batch je skvělý, malosériově vyráběný bourbon. Výraz "small batch" v tomto případě znamená, že se míchá pouze z obsahu čtyř pečlivě vybraných sudů, ve kterých jsou uloženy originální bourbony na vrcholu své zralosti. Má sladkou a pikantní chuť, s velkorysým dotekem vanilky.