Takamaka – prémiové rumy ze Seychel

Jak chutná rum ze Seychel? Stejně výjimečně, jako je výjimečná příroda i povaha místních lidí tohoto rajského ostrova. Rumy Takamaka ztělesňují svou chutí i příběhem samotného ducha Seychel. Tak to alespoň zakladatelé značky i místní, u kterých je tento rum číslem jedna mezi destiláty, říkají.
 

Rumy Takamaka vznikají v lihovaru rodinného sídla La Plaine St. André

Rumy značky Takamaka se destilují a lahvují v palírně Trois Frères, která leží na východním pobřeží ostrova Mahé, v regionu zvaném Au Cap. Lihovar je součástí historicky významné budovy La Plaine St. André, kterou obývá rodina d’Offay. A právě bratři Richard a Bernard d’Offayové stojí za výrobou těchto rumů.

Pro zajímavost ještě dodáme, že sídlo La Plaine St. André bylo postaveno v roce 1792 jako místo, kde se pěstovaly a destilovaly byliny, především skořice a pačule. A voňavé koření, léčivé byliny i ovocné stromy zde pěstuje rodina d’Offay dodnes. Využívají je pro ochucování svých kořeněných rumů i do restaurace, kterou kromě lihovaru ve svém sídle provozují.

Bratři d’Offayové a jejich odkaz Seychelám

Značku Takamaka založili bratři v roce 2002. Původní myšlenkou bylo produkovat nejlepší rum v oblasti Indického oceánu a skrze jedinečnou chuť i kvalitu oslavit tradice a dědictví Seychelských ostrovů. Zkrátka, chtěli Seychelanům, kteří jsou ve světě známí svou přívětivostí a dobrosrdečností, nabídnout rumy nadprůměrné kvality. A hlavně takové rumy, ve kterých by mohli zužitkovat originální recept jejich dědečka a naplnit tak jeho dávný sen o vlastním rumu vyráběném v jeho vlastní palírně.

takamaka rum, seychely rum, la plaine st. andré

 
Za přirozenou sladkostí Takamaka rumů stojí zelená třtinová šťáva

Rumy jsou pojmenovány po zátoce Takamaka, kde také roste cukrová třtina využívaná pro výrobu těchto zemědělských rumů. Ta je organicky kultivovaná a pěstovaná v unikátní zemině s žulovým podkladem, která je pro ostrov typická.

Cukrová třtina se zde vyznačuje vysokým obsahem cukru i šťávy. Právě zpracovaná cukerná šťáva má vlivem třtinové kůry zelenou barvu. Místní ji nazývají "vesou" a čím více se jí během procesu výroby do rumu přidá, tím přirozeně sladší potom je. Toho značka Takamaka využila například u svého prémiového bílého rumu St. André Vesou.

Druhou důležitou surovinou Takamaka rumů, kterou utváří sama seychelská příroda, je průzračná minerální voda z místních hor, konkrétně z přírodní rezervace Vallée de Mai. Místní voda je známá svou vysokou čistotou a kvalitou.

Jediné komerční rumy exportované ze Seychel 

Takamaka rumy se v rodinném podniku destilují malosériově. Na závěr celého procesu výroby se blendují a ještě před tím, než se uloží do sudů, se nechávají tři měsíce odstát v ocelových nádržích, kde dochází k odpařování nestabilních částic. Díky tomuto kroku získávají svou typicky jemnou chuť.

Takamaka je jedinou komerční značkou rumu, která se ze Seychel exportuje do světa. V jejich nabídce najdete rumy tmavé i bílé, stařené i ochucené. Vlajkovou lodí značky je Takamaka Bay Dark Rum, který je například mezi Seychelany dodnes nejoblíbenějším alkoholickým nápojem vůbec.

 

Užitečné odkazy z článku: Seychelské rumyTakamaka rumyRum