Rum – seznamte se s tekutým zlatem Karibiku

Rum je jedním z nejznámějších druhů alkoholu. Jedná se o nápoj destilovaný ze šťávy cukrové třtiny nebo melasy. V jeho chuti se ukrývá hřejivost slunečních paprsků z karibských pláží i dobrodružství pirátských příběhů. Svou výjimečností si získal fanoušky ze všech koutů světa, což dokazuje i fakt, že je hned po whisky a brandy třetím nejkonzumovanějším destilátem a dere se ještě výš. V kategorii bílých destilátů si již drží prvenství a předběhl i vodku a gin.

Rumy si můžeme vychutnávat v mnoha podobách. Bílé se hodí spíše do míchaných koktejlů a prémiové zlaté či tmavé, které se nechávají po několik let dozrávat v dubových sudech, jsou nejlepší čisté. K dostání jsou i nejrůznější ochucené a ovocné varianty nebo naopak silné overproof rumy, které většinou obsahují více než 70 % alkoholu.

Světová produkce prvotřídního rumu

Výroba rumu se zpravidla soustřeďuje do oblastí, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, a kde jsou vhodné podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Za kolébku rumové produkce můžeme považovat Karibik. Mezi nejpopulárnější karibské rumy patří bezesporu rum kubánský, jamajský nebo dominikánský. Nemalého významu má výroba rumů také v ostatních oblastech Střední a Jižní Ameriky, dále v Austrálii, na Seychelách či na ostrově Madagaskar.

Rum po celém světě proslavili především námořníci a piráti, pro které byl tento nápoj na moři nejen trvanlivým zdrojem tekutin, ale také cenným platidlem a směnnou komoditou.

Prémiový rum, který si oblíbili již námořníci a piráti, zraje v dubových sudech

 

Kvalitní rum mnoha podob

Trocha námořnické nespoutanosti se promítá i do samotné charakteristiky rumu. Nemá totiž ve světě ohledně svého složení, výroby nebo doby zrání žádná jednotná pravidla. Tedy až na jedno – musí obsahovat cukrovou třtinu, resp. melasu. To, co považují za rum v jedné zemi, tak v druhé být rumem nemusí.

Pro zajímavost, v Kolumbii musí rum obsahovat nejméně 50 % alkoholu, ve Venezuele nebo Chille postačí 40 %. Zatímco ve zmíněné Venezuele nebo Panamě musí rum zrát nejméně 2 roky, v Mexiku stačí méně než rok, konkrétně 8 měsíců. Lokálně se liší také jeho pojmenování. Nicméně, kdyby vám ve francouzsky mluvících zemích nabídli "Rhum" a ve španělských zase "Ron", pravděpodobně byste ani na chvíli nezaváhali, o jaký druh alkoholu jde. 

V každé destinaci, kde rum vyrábí, mu místní přidávají trochu svého unikátního know-how, a i proto se dnes můžeme těšit z mimořádně široké nabídky exkluzivních rumů, z nichž každý má svou unikátní chuť a pyšní se svým jedinečným příběhem.

Užitečné odkazy z článku: Rumy, Tmavé rumyBílé rumyOverproof rumyKaribské rumyOchucené rumy