Jak pít rum

Popíjení kvalitního prémiového rumu je nevšedním zážitkem, který je nutné si náležitě vychutnat. Když budete spěchat, nestihnete očima, nosem ani ústy objevit všechny jeho krásy. Připravte se, koncert chutí, vůní a barev právě začíná.

Jakou sklenici na rum zvolit?

Ideální jsou sklenice kónického tvaru, které se postupně směrem vzhůru zužují. Tyto sklenice mají širší dno umožňující rumu plně rozvinout všechnu svou chuť a úzké hrdlo, které naopak zajistí, že si nápoj déle zachová své aroma.

Nejprve si rum vychutnejte na pohled. Podržte sklenici proti světlu, nakloňte ji a prozkoumejte barvu tekutiny. Rumy mají celou paletu barev – od bílé přes zlatou a jantarovou až po kaštanově hnědou. Jakmile vrátíte sklenku do svislé polohy, rum začne po stěně sklenice v oddělených pramíncích (kterým se hovorově říká "nohy") pomalu stékat.

Sklenice na rum by měla mít širší dno a užší hrdlo, aby se mohla chuť plně otevřít

 

I vychutnávání rumu má svá pravidla

Věděli jste, že vůně tvoří až 80 % chuťového prožitku? U rumů, které se vyznačují bohatým a komplexním aroma, by proto byla škoda se o tento zážitek před ochutnáním ochudit. Před upitím si proto rum pořádně očichejte. Nos by měl být ve vzdálenosti asi 3 až 4 cm od okraje sklenice.

Všechny vůně a chutě se v rumu nejlépe rozvíjejí při pokojové teplotě. Dokonce se doporučuje sklenici s rumem ještě chvíli před ochutnáním zahřívat v dlaních (ano, opravdu vám radíme, abyste se s rumem doslova pomazlili). Kdybyste totiž pili rum příliš vychlazený, v ústech (kde máme normálně okolo 36 °C) by mu trvalo mnohem déle přizpůsobit se okolní teplotě a dát skutečně vyniknout své jedinečné chuti.

A nyní přichází ta správná chvíle, kdy je čas se konečně rumu napít. Nikdy jej "nekopejte" najednou. Napijte se malého doušku, rum poválejte v ústech a objevujte různé chuťové tóny, které se začnou pomalu rozvíjet.
 

S čím rum pít aneb trocha vody mu prospěje

Až někdy v baru uvidíte, že vám barman nalil rum do opláchnuté skleničky, ve které ještě zůstaly kapky vody, nelekejte se. Právě vám zážitek z rumu ještě o něco více "otevřel". Pár kapek vody totiž dokáže s rumem divy. Vyhladí jeho texturu, zjemní chuť a potlačí štiplavější chuť alkoholu.

Pokud si prémiové destiláty vychutnáváte rádi s ledem, u rumu jeho použití zvažte. Led totiž rum nejen ochladí (a tím znehodnotí celý zahřívací proces), ale také potlačí sladké a citrusové tóny. Na druhou stranu zdůrazňuje kořeněný a dřevitý nádech rumové chuti.

Některé rumy se také výborně párují s jinými pochutinami či doplňky. Například Diplomatico Reserva se doporučuje pít s plátkem pomeranče, jiné rumy je zase vhodné kombinovat s kvalitní hořkou čokoládou, luxusním doutníkem nebo dokonce se snítkou máty.

Užitečné odkazy z článku: RumyDiplomatico rumySklenice