Rum a moře: Historie grogu

8.11.2017

RUM A MOŘE:HISTORIE GROGU

 

Autor – Čmolík Tomáš

Listopad, 2017

Muži byli vždy přitahováni touhou objevovat tajemný oceán. Vzhledem k tomu, že se plavební cesty stále více prodlužovaly, nastalo několik problémů. Jedním z největších problému bylo uchovat vodu tak, aby vydržela dlouhou a náročnou plavbu. Samotná voda se zkazila za velmi krátkou chvíli, víno a pivo vydrželo o něco déle, ale nebylo snadné vše získat v dostatečném množství.



Během tzv. věku průzkumu (15. – 18. století) se britské námořnictvo zásobovalo především slabým pivem (1 až 3% alc.), na dlouhé plavby používalo výhradně brandy s vodou. Rum na lodích nebyl k mání až do roku 1655, kdy si víceadmirál William Penn podmanil Jamajku během válečného tažení Olivera Cromwella (anglo.španělská válka). Ostrov měl pouze omezené zdroje, ale měl jednu velice důležitou věc. Rum. Ve snaze doplnit své zásoby se tímto způsobem dostal rum na palubu námořníků.

Brandy, víno a pivo stále zůstávalo normálním přídělem námořníku ve zbytku svěla, ale vzhledem k přítomnosti  hlavně anglického námořnictva v oblasti nového světa (dnešní karibik) se poptávka po rumu značně zvýšila a rum se stal velice důležitou komoditou. Tento nápoj se stal velice důležitým obchodním artiklem a sehrál velice důležitou roli ve všech námořních bitvách.

O 76 let později byl příděl rumu zakotven v tzv. "Pravidlech a pokynech vztahujících se k službě jejího Veličenstva na moři" To znamenalo, že od této chvíle musela každá loď plující pod britskou vlajkou mít dostatečnou zásobu rumu pro svou posádku.

 

A teď samotný GROG

Tento nápoj vděčí za své jméno pouze jedné osobě a tím byl Admirál Edward "Starý Grog" Vernon. Tuto přezdívku admirál dostal, protože často nosil plášť tzv. grogram, od jeho názvu jak je patrné, získal přezdívku právě "Starý Grog"

Admirál Vernon byl milován a uznáván svou posádkou, protože často bojoval právě za zlepšení podmínek svých námořníků. Jednou z podmínek bylo i zvýšení přídělů rumu tím, že námořnící dostávali tento příděl neředěný s vodou. To přineslo orpavdu velké problémy a důstojníci řešili praktivcky denně nejaké problémy s posádkou.

Admirál Vernon proto vydal rozkaz č. 349 dne 21. srpna 1740, v němž bylo uvedeno, že všechny rumové příděly musí být smíchány s vodou. A ti členové posádky, "kteří naspořili ze svých slaných zásob mohou chleba koupit, cukr i limety, aby jim chutnalo víc." Kromě toho musel být rum zředěn v přítomnosti poručíka hlídky a to na otevřené zadní palubě, která byla vyhrazenen právě pro tento účel. Tato úprava nápoje byla po admirálově přezdívce nazývána "Grog". Servírovala se dvakrát denně s voláním  “Up spirits!” (na zdraví) Budete se určitě divit, ale tato praxe byla v anglickém námořnictvu ukončena až 31. července 1970.

Náš recept na pořádny GROG

GROG

 

- 2 díly Dark Rumu (Lambs navy rum)

- ½ dílu čerstvé limetové šťávy

- 1 lžičku hnědého cukru

- 4 díly horké vody

- Plátek pomerancě / nebo skořicové tyčinky na ozdobu.