Appleton Estate – nejstarší jamajské rumy s "terrior"

Autentické rumy Appleton se vyrábí v jamajské oblasti Appleton Estate, kde se nachází i stejnojmenná palírna a plantáže s cukrovou třtinou. Celý komplex leží v samotném srdci Jamajky – v úrodném údolí Nassau Valley, v proslulém hornatém regionu Cockpit Country. K výrobě těchto rumů a jejich chuti se váže hned několik zajímavostí i pozoruhodných "nej". Pojďte s námi objevit všechny krásy jamajské přírody i místních tradic, které se v těchto rumech zrcadlí.

Historie Appleton Estate: přes 270 let dlouhá tradice a vášeň pro výrobu rumu

První unikátnost se vztahuje přímo k palírně Appleton Estate, která je jednou z nejstarších v Karibiku. A na Jamajce je potom úplně nejstarší, nepřetržitě fungující palírnou vůbec. První dochované zmínky o výrobě rumu v této oblasti odkazují na rok 1749. Všeobecně známá je ovšem domněnka, že počátky sahají až k roku 1655, kdy si král Anglie vzal Jamajku od Španělů. Jistý Frances Dickinson, který se na tomto dobytí podílel, získal za své zásluhy jako odměnu část území, jemuž náležela i oblast Appleton.

Během těchto více než tří století změnila oblast několikrát své majitele, historie výroby rumu se zde ale po celou dobu kontinuálně psala až dodnes.
 

Prémiové jamajské rumy, s jejichž výrobou se nespěchá

Rumy Appleton se vyrábí malosériově z melasy. Destilují se poctivým "staromódním" způsobem – trpělivě a v malých měděných kotlích. Poté se nechávají pomalu dozrát v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu, kde získávají svou finální jemnou a sladkou chuť. Ať už si z nabídky této značky vyberete prémiový rum Appleton 12letý, nebo 21letý, vždy se můžete spolehnout na kvalitu a fakt, že číslo na etiketě udává pouze stáří nejmladšího rumu z blendu.

appleton estate, jamajský rum, nassau valley

 
Appleton jsou jedny z mála rumů na světě, které nesou označení "terrior"

Jak jsme již naznačili, rumy Appleton se vyrábí v úrodné oblasti Nassau Valley, která pro výrobu rumu poskytuje to nejlepší prostředí. Klimatické i geografické. Také díky tomu mohou nést jako jedny z mála na světě označení "terrior".

Celý region Cockpit Country leží na vápencovém půdním podloží a je obklopen krasy, které se zde utváří po miliony let. A s rumy Appleton si můžeme tuto nádhernou a čistou přírodu doslova vychutnávat skrze každý doušek. Vyrábí se totiž z místní cukrové třtiny a pramenité měkké vody, která se přirozeně filtruje v okolních vápencových kopcích.

Za vším hledej ženu. U Appleton rumů doslova!

V souvislosti s těmito jamajskými rumy nesmíme opomenout ani fakt, že za jejich chutí stojí žena jménem Joy Spencer, která je historicky první ženou s titulem Master Blender. Je to skutečná mistrně ve svém oboru a její mnohaleté zkušenosti i vášeň pro řemeslo se zrcadlí v každé lahvi Appleton rumu.
 

"Zelená" výroba je v palírně Appleton Estate prioritou

Láska i respekt k přírodě, ve které (i ze které) jamajské rumy Appleton vznikají, se odráží nejen v jejich chuti, ale také v celkové filozofii palírny a všech lidí, kteří za těmito výjimečnými destiláty stojí. Společnost Appleton Estate si totiž zakládá na ekologické "zelené“ výrobě. Jak to v praxi vypadá?

Továrna se snaží co nejméně produkovat oxid uhličitý a je poháněna kotlem bez emisí, který spaluje odpad z třtiny. Do ovzduší tak vypouští pouze páru s minimálním množstvím popela. Cukrová třtina se zatím sbírá ručně i mechanicky, jak ale sama palírna přiznává, stále se snaží hledat způsoby, jak do budoucna třtinu sbírat a pečovat o půdu co nejšetrněji k životnímu prostředí.

Vyrábí dokonce vlastní hnojivo z odpadního materiálu. Sbírají hlínu, která ulpívá na stoncích třtiny. Tu poté zbavují vody a používají jako hnojivo, protože přirozeně obsahuje plno živin. Stejným způsobem využívají ke hnojení a zavlažování také vedlejší produkty destilace.

Užitečné odkazy z článku: Appleton, Appleton Estate, Karibik, Rum