Žufánek – špičkové destiláty z rodinného lihovaru
Na počátku přesvědčoval rodinný lihovar vedený rodinou Žufánků, že i komerčně destilovaná slivovice může chutnat stejně jako domácí. Dokonce mnohem lépe. Dnes se svou rozšířenou nabídkou dokazují, že česká palírna může produkovat destiláty světové kvality. Podívejte se s námi, co stojí na pozadí těchto výjimečných českých lihovin.
Žufánek, to jsou kvalitní destiláty, za které se jejich výrobci nestydí
"
Jak navíc Žufánkovi popisují, pod produkty, za jejichž chutí a kvalitou si stoprocentně stojí, chtěli být "na rovinu" podepsaní. Jinak řečeno, lihoviny nesou jejich jméno, protože je destilují, macerují a tvoří tak, aby chutnaly hlavně jim samotným. Vše s láskou, poctivostí a vytrvalostí ochutnávají a vylaďují. Teprve až pak si jsou jistí, že je mohou nabízet i ostatním. Pod vlastním jménem, za které se nemusí stydět.
To je pouze jeden ze střípků jejich úspěchu, který vyšvihl tento rodinný lihovar mezi ty nejlepší a nejpopulárnější na tuzemském trhu a umožnil mu úspěšně nakročit i do světa. Tím dalším klíčem k výjimečné kvalitě lihovin značky Žufánek jsou vlastní sady s ovocem a 100% přírodní složení.
Klíč k úspěchu? Vlastní ovoce a bylinky pěstované v úrodné oblasti Bílých Karpat
Destiláty Žufánek neobsahují žádná umělá barviva, aromata nebo jiné náhražky. Většinu ovoce a bylinek si sami v režimu ekologického zemědělství pěstují v rozlehlých sadech obklopujících areál lihovaru. Celá zemědělská usedlost rodiny Žufánků se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, která je díky karpatskému mikroklimatu a pohoří považována za jednu z nejlepších lokalit pro pěstování ovoce. Zejména všech osmi odrůd švestek, hrušek Williams, rynglí a višní, ze kterých Žufánkovi své ovocné pálenky vyrábí.
A pokud už některé ovoce vykupují, pak pouze od nejlepších sadařů z Evropy a většinou se jedná o druhy, které mají jinde lepší podmínky pro svůj růst a kvalitu. Například maďarské meruňky.
Lihoviny Žufánek se destilují ve čtyřech kolonách, dvě z nich jsou legendární Arnold Holstein
To hlavní se ovšem odehrává v srdci celého lihovaru, kde se nachází čtyři destilační kolony o objemu 300 litrů. Kotle přidávali Žufánkovi postupně, jak se rozšiřovala výroba i počet destilovaných druhů lihovin. Nejdůležitější byl v tomto ohledu rok 2013, kdy začali vyrábět svůj legendární OMG gin. Respektive rok 2016, kdy se pro jeho výrobu rozhodli pořídit dvě nové speciální kolony. A to od nikoho jiného než nejlepšího výrobce, Arnolda Holsteina. Díky tomu dnes mohou produktovat jedny z nejkvalitnějších destilátů v Česku.
Od ovocných pálenek k jednomu z nejlepších (českých) ginů a absinthů
Kromě tradiční slivovice a dalších ovocných pálenek, s nimiž u Žufánků začínali, stojí za zmínku například jejich gin nebo absinth. Dva kvalitní a chuťově špičkové destiláty, které se těší čím dál větší oblibě i ve světě. Svůj Absinth Žufánek totiž vyrábí podle tradičního receptu, tedy destilací bylin, které si vlastnoručně pěstuje (nikoliv mícháním lihu a aromat zastudena). Giny s důmyslným názvem OMG (Oh my gin!) vyrábí stejně poctivě a každoročně vydávají "sběratelskou" limitovanou edici OMFG, která pokaždé unikátně obsahuje jinou klíčovou ingredienci. O jeho výjimečnosti svědčí i fakt, že je většinou okamžitě vyprodán.
Užitečné odkazy z článku: Žufánek ovocné destiláty, Ovocné destiláty, Destiláty a likéry, Žufánek gin