Seznamte se s vodkou – čirým pokladem Ruska

Vodka je typický ruský destilát, který si pro svoji jednoduchost a čistotu získal oblibu v klubech a barech po celém světě. Tradičně se kromě Ruska vodka vždy pila na Ukrajině, v Bělorusku, v pobaltských státech, u našich polských sousedů nebo ve Skandinávii.

Kromě zemí, kde má konzumace vodky tradici stovky let, se vodka vyrábí i všude jinde na světě. Výtečnou vyrábějí např. ve Velké Británii, Mexiku nebo Kazachstánu. U nás je za nejoblíbenější stále považována ruská vodka či vodka finská.

Kvalitní vodku si lze vychutnávat i čistou

Vodka obsahuje mezi 35–70 % alkoholu. Pro svou čistotu, neutrální a výraznější alkoholovou chuť je velmi vhodná pro přípravu koktejlů. Tradičně se ovšem pila čistá a zajídala se – podle svého původu především pokrmy z pobaltské oblasti, jako např. uzeným masem, kyselými okurkami, obloženou brioškou apod.

Z ruské literatury a ruských filmů se zdá, že se "chlapácky" pije spíše na kvantitu než na kvalitu. Expert na dějiny ruské gastronomie V. V. Pochlebkin ve svých Dějinách vodky (Istorija vodki) hájí myšlenku, že člověka neopíjí a neničí vodka jako taková, ale nekulturní až barbarský způsob její konzumace.

V Rusku se tradičně pije vodka čistá, zajídá se uzeným a kyselými okurkami

Z čeho je vodka?

Základní surovina pro výrobu dobré vodky není pevně dána a použít lze ledasco. Vodky se vyrábějí ze škrobu z brambor, cukru, bílé řepy a samozřejmě i z obilí. Mezi obilnými vodkami se za nejkvalitnější považují vodky destilované z pšenice nebo žita. Dnešní výrobní postupy jsou tak vyspělé, že vodku obilnou a vodku vyrobenou z brambor lze po chuti jen těžko rozeznat.

Pro výrobu vodky je důležitý samotný proces destilace. Výrobci se snaží dosáhnout čisté, jemné chuti a tak vodku destilují vícekrát. Získávají tím velmi vysoký obsah alkoholu, který se pak zpětně snižuje ředěním vodou. Důležitým faktorem pro jakost nápoje se stává kvalita použité vody. Pro vyšší čistotu výrobci vodku také filtrují, někdy třeba i desetkrát.

Oblíbená ochucená vodka i míchané nápoje

Vodka se může po filtrování také ochucovat. Výjimečným reprezentantem kvalitní ochucené vodky je holandská značka Van Gogh. Obecně však můžete u různých značek narazit na širokou škálu možných příchutí – od typické vodky melounové či broskvové až po bylinkové, chilli nebo legendární slaninové či lososové.

Mezi barmany i konzumenty se vodka stala populární také jako základ míchaných nápojů, kde pro svou neutrální chuť dává vyniknout ostatním přísadám. Nejen díky filmům a seriálům se staly slavnými koktejly jako Vodka-Martini, White Russian, Cosmopolitan nebo Bloody Mary.

Užitečné odkazy z článku: VodkaRuská vodkaPolská vodkaVan Gogh vodka