Jak pít whisky

Pro pití whisky neexistuje (podobně jako u většiny druhů alkoholu) jeden správný postup. Tento destilát nabízí opravdu bohatou nabídku chutí a druhů (třeba podle toho, jak dlouho zrály v sudech a jaké chuťové tóny zde získaly). Proto je ideální vychutnávat si opravdu kvalitní a dobrou whisky pomalu a v klidu. Uvidíte, že v ní pokaždé objevíte nové a překvapivé chutě nebo vůně.

Pít whisky s ledem nebo bez ledu?

Vzhledem k tomu, jak jemným nápojem whisky je, nejlepší je pít ji při pokojové teplotě, kdy se její charakteristické vlastnosti dokáží plně rozvinout.

Zejména v českých barech se ale whisky obvykle podává na ledu nebo se led přinejmenším zákazníkům nabízí. Nezapomeňte však, že led jemnou chuť whisky spíše otupí, stejně tak jako vaše chuťové buňky, které si nebudou schopny nápoj do plna vychutnat.

Kvalitní whisky se obejde bez sodovky

Některým lidem může přijít whisky jako silnější a ostřejší destilát, který si rádi zjemní trochou sody. Bublinky však, podobně jako led, některé chutě potlačí a u kvalitních a dobrých whisky vás připraví o objevování všech jejich chuťových krás.

Pokud chcete whisky zjemnit, raději ji nařeďte několika kapkami kohoutkové vody (neměla by být příliš studená). Ta sníží koncentraci alkoholu, destilát zjemní a dá vyniknout dalším složkám. Whisky se tak „otevře“ novým chuťovým prožitkům.

Whisky sklenice, silné dno, uzavřený okraj

 

Sklenice na whisky

V zásadě existují dva typy sklenic, z jakých lze whisky vychutnávat. Každá nabízí o trochu jiný výsledek a jejich výběr závisí především na tom, zda pijete whisky čistou nebo s ledem. 

Whisky na ledě se tradičně podává v nízké, široké sklenici s tlustým dnem, v tzv. tumbleru. V takové podobě se pití whisky často objevuje ve filmech a má něco do sebe. Přece jenom, na připíjení s přáteli jsou silné sklenice vhodnější než ty křehké na stopce.

Ty jsou naopak ideální pro degustaci a pomalé ochutnávání. Stejně tak jako sklenky kónického tvaru s širším dnem a postupně se zužujícím okrajem. Oba tyto druhy sklenic umožňují lihovině rozvíjet své chutě, a zároveň uvnitř uchovávat cenné komplexní aroma. 

Whisky v míchaných koktejlech

Pokud si whisky rádi dopřejete spíše rekreačně (namísto pomalé a soustředěné degustace), můžete ochutnat i různé míchané nápoje, ve kterých hraje tento destilát hlavní roli. Asi nejznámějším je v tomto ohledu koktejl Manhattan nebo Red Devil.

Užitečné odkazy z článku: Whisky, Sklenice na whisky