Cartavio – průkopnické jihoamerické rumy z Peru

Když se řekne země rumu, pravděpodobně si Peru jako první nevybavíte. Přitom leží poblíž dalších jihoamerických zemí, jako je například VenezuelaGuyana nebo Brazílie, které jsou svou rumovou produkcí známé a mají velmi příznivé podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Stejně jako Peru, kde vzniká výjimečný rum s názvem Cartavio. 

Historie palírny Cartavio

Palírna Cartavio leží na peruánském pobřeží Pacifického oceánu. Její historie sahá do roku 1782, kdy Dominik Cartavio koupil zdejší pozemek, kde navázal na staletou tradici v pěstování cukrové třtiny. Destilerie Cartavio jako taková, která se soustředila především na produkci průmyslového rumu, byla potom založena v roce 1929.

V rámci mnohých organizačních a vládních změn na území Peru měnila následně palírna ve své historii různé majitele. V roce 1968 byla znárodněna, v polovině 90. let 20. století v rámci privatizace zase navrácena původní společnosti, která v té době vystupovala pod názvem Destilerias Unidas S.A.C. Všechny tyto změny se však výrazně odrazily na destabilizaci výroby a na celkovém úpadku podniku.

Modernizace výroby jako vstupenka na světový trh

Zlom nastal až od roku 2001. Podnik se rozhodl konečně modernizovat palírnu tak, aby technické vybavení i výrobní postupy odpovídaly 21. století. Co se naopak snažili zachovat nejvíce původní, byla receptura rumů a poctivý způsob zpracování surovin. V roce 2013 společnost ve znamení svého znovuzrození a odhodlání dobýt "rumový" svět naposledy změnila název na Cartavio Rum Company.

Pro zajímavost, tato inovace výroby neznamenala pouze klíčový krok kupředu v rámci společnosti Cartavio, ale v té době také v rámci celé Ameriky. Jako první v Jižní Americe totiž začali využívat moderní stanice na fermentování melasy z cukrové třtiny s recirkulací kvasinek a dodnes ji jako jediní používají v Peru, což z nich podle vlastních slov společnosti dělá "podnik světové úrovně".

cartavio rum, peruánský rum, jihoamerický rum

Za kvalitou Cartavio rumů stojí peruánská třtina i vlastní cukrovar

K produkci prvotřídního světového rumu má totiž palírna Cartavio kromě moderních technologií i všechny další výhodné předpoklady. V jejím okolí se nachází rozlehlé plantáže s cukrovou třtinou, které pro většinu jejich produktů zajištují neustálý přísun kvalitní a čerstvé melasy i cukrovar, ve kterém si rafinují vlastní cukr. Teplé klima navíc příznivě ovlivňuje chuťové vlastnosti cukrové třtiny, stejně tak jako zrání rumů v sudech.

Rumy zrající v sudech z různých koutů světa

Cartavio rumy zrají až desítky let metodou Solera v unikátní kombinaci sudů, které pochází ze tří různých oblastí – z Ameriky, Španělska a netradičně i ze Slovinska. V jedinečné chuti i v barvě těchto rumů se pak odráží kvalita lokálních surovin i zmíněné dlouhé zrání v sudech nejrůznějšího původu. Cartavio mají příjemnou a nevtíravou vůni i chuť, což z nich dělá ideální záležitost pro samotné popíjení i míchání v koktejlech. 

 

Užitečné odkazy z článku: Rumy, Peruánské rumy, Venezuelské rumy, Rumy z Guyany, Brazilské rumyCartavio rumy