Skotská jednosladová "Single malt" whisky se v posledních letech zařadila mezi nejpopulárnější whisky vůbec. Její cesta na výsluní ale nebyla nikterak samozřejmá, a to kvůli veliké oblibě blendovaných whisky v průběhu 19. a 20. století. Skotské palírny začaly ve větším nabízet single malt whisky až od roku 1980 a od té doby zájem o skotskou single malt roste. Pro výrobu single malt whisky je nutné použít slad pouze z jedné palírny, destilovat kotlíkovou destilací a nechat whisky zrát v dubových sudech alespoň 3 roky. Single malt whisky jsou oproti precizním a stále stejným blendovaným whisky méně předvídatelné. Každá lahev může být jiná, což dodává konzumaci specifické kouzlo.
Společnost Kilchoman, založená v roce 2005 Anthonym a jeho manželkou, byla první novou palírnou, která byla otevřena na Islay za více než 120 let. Jejich sortiment whisky zahrnuje jejich charakteristickou rašelinovou single malt, Machir Bay, limitované edice založené na 100% ječmeni pěstovaném na...